BLISKI ISTOK

Blinken obećava da će se zalagati za prekid vatre u Gazi tokom posjete Saudijskoj Arabiji i Egiptu

Svrha putovanja je "naravno da se progura sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca"

Američki državni sekretar Entoni Blinken. Anadolija

Anadolija

19.3.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izjavio je u utorak da će fokus njegove planirane posjete Saudijskoj Arabiji i Egiptu biti na promovisanju primirja u Pojasu Gaze i razgovore o "pravoj arhitekturi" za mir na Bliskom istoku, javlja Anadolija.

Svrha putovanja

Svrha putovanja je "naravno da se progura sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare u Manili s filipinskim ministrom vanjskih poslova Enriqueom Manalom.

Osim zalaganja za prekid vatre, rekao je da će razgovarati s arapskim liderima o "pravoj arhitekturi za trajni regionalni mir".

- I dalje se suočavamo s užasnom humanitarnom situacijom za djecu, žene, muškarce u Gazi - rekao je američki visoki diplomata, dodajući da je cjelokupnom palestinskom stanovništvu u opkoljenoj Gazi potrebna humanitarna pomoć.

Glad

Sto posto stanovništva Gaze suočava se s ozbiljnom nesigurnošću hrane, rekao je Blinken tokom konferencije za novinare, koju je više medija prenosilo uživo iz Manile.

- Ovo je prvi put da je čitava populacija tako klasifikovana -  objasnio je Blinken, citirajući različite izvještaje o procjeni.

Rekao je da je prioritet Izraela da zaštiti civile i obezbijedi one kojima je očajnički potrebna humanitarna pomoć.

Ubijeni novinari 

Govorio je i o 120 novinara ubijenih u izraelskim napadima u Gazi.

- Novinari su sve više izloženi kritikama zbog svog rada, u nekim slučajevima i doslovno, pod vatrom. Znamo broj novinara koji su izgubili živote u Gazi - rekao je Blinken.

Za genocid optuženi Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Blinken je govorio i o situaciji na Filipinima. Rekao je da je Manila "izuzetno uspješna u ostvarivanju i traženju svojih prava prema zakonu".

Optužio je Kinu za kršenje međunarodnog prava i prava Manile, što je izazvalo reakciju Filipina i mnogih drugih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.