TEŽAK UDARAC ZA PUTINA

Ukrajina bi uskoro mogla dobiti više od milijardu eura od zamrznute ruske imovine

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel kazao je da je uvjeren u to da bi se odluka mogla donijeti vrlo brzo

Volodimir Zelenski i Ursula fon der Lajen. Platforma X

N. H.

22.3.2024

Ukrajina bi uskoro mogla dobiti pomoć od Evropske unije, pošto bi EU mogla koristiti prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć u kupovini oružja, istakli su čelnici evropskih institucija. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) rekla je da bi prva milijarda mogla biti isplaćena već početkom jula.

- Drago mi je da su čelnici podržali naš prijedlog o korištenju ekstra prihoda od zamrznute ruske imovine. Time će se osigurati finansiranje nabave vojne opreme za Ukrajinu. Možemo očekivati da ćemo prikupiti oko tri milijarde eura ove godine i sličan iznos u sljedećim godinama - rekla je Fon der Lajen, pa dodala:

- Rekla sam čelnicima, ako budemo brzi u prihvatanju prijedloga Komisije, da bismo mogli prvu milijardu eura isplatiti već 1. jula.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) kazao je da je uvjeren u to da bi se odluka mogla donijeti vrlo brzo. 

Evropska komisija je predložila da se 90 posto prihoda od zamrznute imovine koristi za finansiranje kupovine oružja za Ukrajinu, a da preostalih 10 posto ide izravno u ukrajinski državni budžet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.