OTKRIVENI UČESNICI

Češka tajna služba razotkrila ruski plan da utječe na izbore za EU parlament

Prema press službi BIS-a, operacija je započela prošlog proljeća

EU parlament. Platforma X

D. R.

29.3.2024

Češka je razotkrila mrežu utjecaja finansiranu od Rusije koja je planirala utjecati na predstojeće izbore za EU, izvijestio je Radio Prague International, službena međunarodna radio stanica Češke.

Češka civilna protuobavještajna služba, Služba za informacijsku sigurnost (BIS), otkrila je neke od učesnika unutar zemlje, a prema premijeru Petru Fiali, utvrđeno je da je osumnjičenike finansirala Moskva. 

Prema press službi BIS-a, operacija je započela prošlog proljeća i imala je za cilj razotkrivanje onih koji su se planirali miješati u politiku drugih zemalja. Također su primijetili da Moskva ima veliki utjecaj u EU, prenosi ukrajinski vojni portal Militarnyi.

Premijer Petr Fiala zahvalio je protuobavještajnim službama i rekao da su češke sankcije bile usmjerene na dvoje utjecajnih ljudi koji su finansirali prorusku novinsku stranicu Glas Evrope. Prvi je ukrajinski građanin i proruski političar Viktor Medvedchuk, koji je financirao web stranicu, a drugi je Artem Marchevsky, izraelski državljanin koji je upravljao internetskom publikacijom. 

Budući da su ti pojedinci uvršteni na popis sankcija, njihovi računi u zemlji su zamrznuti, a njihova web stranica blokirana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.