IZBORI U TURSKOJ

Erdoan izgubio najveće gradove: Najteži izborni poraz od dolaska na vlast 2002. godine

Prema djelimičnim zbirnim rezultatima, CHP vodi u cijeloj zemlji sa gotovo 38 posto glasova

Erdoan: Stranka doživjela debakl. Platforma X

E. Ć.

31.3.2024

Građani Turske kaznili su predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i na lokalnim izborima podržali opoziciju.

Nakon više od polovine prebrojanih glasova, Imamoglu je vodio gotovo 10 posto u utrci za gradonačelnika Istanbula, najvećeg turskog grada, dok je njegova Republikanska narodna partija (CHP) zadržala Ankaru i osvojila još devet mjesta gradonačelnika u velikim gradovima širom zemlje.

Analitičari su rekli da su Erdoan i njegova Partija pravde i razvoja (AKP), koja vlada Turskom više od dvije decenije, prošli lošije nego što su ankete predviđale zbog naglog rasta inflacije, nezadovoljstva birača i, u Istanbulu, Imamogluove privlačnosti van sekularne baze CHP-a, prenio je Reuters.

U politici od 2008. godine

- Povjerenje i podrška koju naši građani imaju u nas zaista su pokazani - rekao je Imamoglu (53), čovjek koji je u politiku ušao 2008. godine.

U Ankari, glavnom gradu, hiljade pristalica okupile su se mašući zastavama CHP-a povodom govora gradonačelnika Mansura Javasa, koji je porazio svog protivnika iz AKP-a, što je još jedan udarac za Erdoana.

Prema rezultatima iz 79,77 posto otvorenih glasačkih kutija u Istanbulu, najvećem gradu Evrope sa više od 16 miliona ljudi, Imamoglu je imao podršku od 50,53 posto u poređenju sa 40,73 posto za protivkandidata iz AKP-a Murata Kuruma, bivšeg ministra u nacionalnoj vladi Erdoana.

Težak poraz

Iako je bio uključen u kampanju stranke, ni Erdoan nije pomogao da se izbjegne poraz. AKP je izgubio sve veće gradove: Istanbul, Ankaru, Izmir, Antaliju, Bursu...

Prema djelimičnim zbirnim rezultatima, CHP vodi u cijeloj zemlji sa gotovo 38 posto glasova.

Mert Arslanalp, asistent profesora političkih nauka na Univerzitetu Boaziči u Istanbulu, rekao je da je to "najteži izborni poraz" Erdoana od dolaska na nacionalnu vlast 2002. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.