VOJSKA UKRAJINE

Ukrajinske zračne snage oborile 13 ruskih dronova tokom sinoćnjeg napada na južne regije

Rusija je pojačala napade na ukrajinsku mrežnu infrastrukturu posljednjih sedmica, s ciljem da poremeti elektroenergetsku mrežu zemlje

Fena

FENA

5.4.2024

Ukrajinske zračne snage oborile su svih 13 bespilotnih letjelica korištenih u sinoćnjem ruskom napadu na južne regije, saopćila je ukrajinska vojska u petak.

Bespilotne letelice Shahed uništene su iznad regija Zaporožje, Odesa i Dnjepropetrovsk. Rusija je u napadu koristila i dvije rakete S-300/S-400 i tri balističke rakete Iskander-M.

Jedan od napada bio je usmjeren na energetsku infrastrukturu u regiji Odese, ali je protivzračna odbrana odvratila sve četiri bespilotne letjelice, objavila je grupa ukrajinskih snaga na jugu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Krhotine dronova oštetile su nekoliko privatnih zgrada i poljoprivrednih objekata u Zaporožju, navodi se u saopćenju.

Lokalni zvaničnici također su izvijestili o eksplozijama u napadu u istočnom gradu Harkovu, redovnoj meti ruskih napada, u četvrtak navečer. Guverner regije Oleh Syniehubov kazao je da su u napadu oštećena četiri automobila i zgrada od pet spratova, te da nije bilo žrtava u petak ujutro.

Rusija je pojačala napade na ukrajinsku mrežnu infrastrukturu posljednjih sedmica, s ciljem da poremeti elektroenergetsku mrežu zemlje, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.