NIVO RADIJACIJE NORMALAN

Ukrajinska vojska dronovima napala nuklearnu elektranu Zaporožje

IAEA upozorava da bi se obje strane trebale suzdržati od napada na nuklearnu elektranu

Nuklearna elektrana Zaporožje: Blizu prvih linija sukoba. AP

N. H.

7.4.2024

Ruska korporacija za nuklearnu energiju optužila je ukrajinsku vojsku za niz napada na nuklearku Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom.

Objavili su da su povrijeđena tri člana osoblja, ali i da je u napadu na rusko pogranično područje Belgorod ubijeno dijete.

Rosatom je izvijestio da je normalan nivo radijacije u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, te da nije bilo ozbiljne štete.

Inače, ruska vojska je zauzela elektranu u prvim sedmicama invazije u februaru 2022. godine, a obje strane su optuživale drugu za napade na elektranu i okolna područja i riskiranje nuklearne katastrofe. 

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA), čiji se stručnjaci nalaze na terenu, rekla je da je osoblje nuklearke izvijestilo o detonaciji bespilotne letjelice i da su informacije u skladu s opservacijama IAEA-e.

Glavni direktor IAEA-e Rafael Grosi (Grossi) rekao je da se obje strane trebaju suzdržati od djelovanja koje će "ugroziti nuklearnu sigurnost".

Nuklearna elektrana i dalje se nalazi blizu prvih linija u sukobu koji traje 25 mjeseci, a Grosi iznova upozorava o velikoj zabrinutosti zbog neprestanih incidenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.