POD RUSKOM KONTROLOM

Ruske snage srušile ukrajinski dron kamikazu iznad nuklearne elektrane u Zaporožju

Dron kamikaza oboren je danas iznad elektrane. Pao je na krov šestog bloka“, navodi se u saopćenju

Ukrajinski dron. Fena

Anadolija

8.4.2024

Rukovodstvo Nuklearne elektrane Zaporožje, koja je već dvije godine pod kontrolom ruskih snaga, saopćila je da je Ukrajina pokušala izvesti novi napad dronom na taj kompleks, javlja Anadolu.

- Dron kamikaza oboren je danas iznad elektrane. Pao je na krov šestog bloka - navodi se u saopćenju na društvenoj mreži Telegramu.

U saopćenju se ističe da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) stalno poziva na okončanje napada, ali da ukrajinske snage nastavljaju s napadima dronovima i da to i dalje predstavlja prijetnju sigurnosti nuklearne elektrane i povećavaju rizike od nuklearne katastrofe.

Ruska državna korporacija za atomsku energiju (Rosatom) saopćila je da je Ukrajina u nedjelju izvela napade dronovima na elektranu u Zaporožju, na osoblje, teretne prostore i kupolu šestog energetskog bloka, pri čemu su tri radnika elektrane ranjena.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi nazvao je napad “nepromišljenim“ i pozvao strane da se suzdrže od radnji koje predstavljaju opasnost za elektranu.

Nuklearna elektrana Zaporožja, najveća evropska te vrste i jedna od deset najvećih u svijetu, pod ruskom je kontrolom od marta 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.