RAZGOVARALI TELEFONOM

Erdoan izrazio saučešće lideru Hamasa zbog gubitka tri sina: "Izrael će odgovarati za zločine"

Hanijehu su tri sina i nekoliko unučadi ranije danas ubijeni u napadu izraelske vojske

Twitter

Anadolija

10.4.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izrazio je saučešće šefu političkog biroa Hamasa Ismailu Hanijehu, kojem su tri sina ubijena u izraelskom napadu u Gazi, javlja Anadolu.

U saopćenju Direkcije za komunikacije Turske navodi se da su Erdoan i Hanijeh razgovarali telefonom.

Erdoan je izrazio saučešće Hanijehu čija su tri sina i nekoliko unučadi ranije danas ubijeni u napadu izraelske vojske na vozilo u pokretu u izbjegličkom kampu Al-Shati na zapadu grada Gaze.

Turski predsjednik je kazao da će Izrael sigurno odgovarati za zločine protiv čovječnosti koje je počinio.

Tri sina i dvoje unučadi šefa Političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijeha ubijeni su u izraelskom napadu na vozilo u pokretu u izbjegličkom kampu Al-Shati na zapadu grada Gaze.

Prema riječima očevidaca, izraelska vojska je pogodila vozilo u kojem se nalazilo mnogo članova porodice Ismaila Hanijeha, koji su išli da zajedno obilježe Ramazanski bajram sa ljudima iz izbjegličkog kampa Al-Shati.

Ljekarski izvori su potvrdili da su Hanijehovi sinovi Hazim, Emir i Muhammed i njegovi unuci također ubijeni u napadu, dodajući da ima i povrijeđenih.

U saopštenju Ureda za medije vlade u Gazi navodi se da je izraelska vojska izvršila masakr nad porodicom Ismaila Hanijeha, bombardirajući prvog dana Ramazanskog bajrama automobil u kojem su bila njegova djeca i unučad.

- U masakru je ubijeno pet osoba, a mnogo je i povrijeđenih - navodi se.

U saopćenju je istaknuto da je izraelska vojska izvršila masakr dok je porodica Hanijeh krenula da posjeti rodbinu i komšije povodom Ramazanskog bajrama.

- Ovaj napad je nastavak kontinuiranih zločina okupatora nad civilima, djecom i ženama, uprkos Ramazanskom bajramu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.