LIČNOST DANA

Redžep Tajip Erdoan: Početak kraja

Gubitak svih velikih turskih gradova i pobjeda Republikanske narodne stranke najsnažniji su udarac tokom njegove 21 godinu duge vladavine

Erdoan: Naplata na biralištu. Facebook

Alen Bajramovic

3.4.2024

Iako rezultati nedjeljnih izbora u Turskoj ne predstavljaju njegov definitivan poraz, s obzirom na to da se radilo o lokalnim izborima, a njegov mandat traje još četiri godine, gubitak svih velikih turskih gradova i pobjeda Republikanske narodne stranke najsnažniji su udarac Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayipp Erdogan) i njegovoj AK partiji tokom njegove 21 godinu duge vladavine.

Rezultati izbora u Turskoj pokazali su zasićenje politikom koja je na vrhuncu svoje političke moći Tursku pretvorila u regionalnu silu, ali su teška ekonomska situacija, rekordna inflacija, korupcija, spora obnova zemljotresom porušenih gradova, ali i represija prema novinarima i političkim neistomišljenicima ove nedjelje naplaćeni na biralištima.

Bit će potrebno puno snage da se redovi konsolidiraju i mudrosti da Turska mirno prođe kroz period tranzicije vlasti.

Redžep Tajip Erdoan rođen je 26. februara 1954. godine. Sin kapetana Turske obalne straže prešao je put od siromašnog dječaka, koji je na ulicama Istanbula prodavao hljeb i limunadu da bi zaradio džeparac do jednog od najmoćnijih državnika svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.