IZA KULISA

Boravak u sjedištu NATO-a u Briselu: Izuzetne sigurnosne provjere, zgrada odiše modernošću i historijom

Dobiti dozvolu za ulazak, sve je osim jednostavno. Tek kada prođete skener, za „suvenir“ dobivate plavi komad plastike s natpisom „NATO sigurnost“

Sjedište NATO-a u Briselu. Marc Detiffe

Nerma Ajnadžić

13.4.2024

Organizacija Sjevernoatlantskog sporazuma (NATO) jedna je od najmoćnijih sigurnosnih organizacija na svijetu koja broji 32 članice. A ući u sjedište NATO-a u Briselu, sve je osim jednostavno. Sigurnosne provjere koje osoba mora proći su nevjerovatne, čak i kada dolazite kao novinar koji treba izvještavati.

Pregled pasoša

Novinarka „Dnevnog avaza“ i potpisnica ovih redova bila je predstavnica jednog od rijetkih medija koji su dobili dozvolu da uđu u zgradu sjedišta NATO-a i prisustvuju pres-konferenciji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koja je održana nakon njihovog sastanka 8. aprila.

Logotipi NATO-a. Avaz

Iako smo zahtjev poslali relativno na vrijeme, odnosno 5. aprila, kada su iz NATO-a saopćili da će sastanak biti održan, potvrdu smo dobili uoči samog događaja, otprilike sat i po ranije. Vjerovali i nadali smo se do posljednjeg.

Prije nego što je javljeno za dozvolu, zbog brige da nećemo ispuniti ono zbog čega smo otputovali u Brisel, šta drugo učiniti nego se pješke uputiti prema NATO-ovoj zgradi pa na licu mjesta probati dobiti informacije o pres-propusnici.

Jedva smo prošli prvu kontrolu, tačnije momke u uniformama koji kontroliraju ko ulazi i izlazi, bilo pješice ili u automobilu. Upućeni smo na odjel za posjetioce, gdje smo opet pokušali objasniti zašto smo tu. Skeniranje stvari je obavezno, a potom i ručni pregled torbe koju nosite sa sobom. I tek kada to prođete, za „suvenir“ dobivate plavi komad plastike koji stavljaju na vašu torbu, a koji, uz natpis „NATO sigurnost“ (eng. NATO Security), svima dalje daje do znanja da ste prošli taj dio kontrole.

Dokaz da ste prošli sigurnosnu provjeru. Avaz

I tu je počeo i završio naš pokušaj dobivanja bilo kakve informacije. Tokom pregleda pasoša samo je rečeno da na ime potpisnice ovih redova nema ništa. Tek nakon što smo kontaktirali kolege iz NATO-a u odjelu medija, saznali smo da je procedura još u toku. 

Muzejska kancelarija: Originalni namještaj. Avaz

Potrebno je i da neko garantira za vas, u našem slučaju to je bila Misija BiH pri NATO-u te smo s njima kasnije morali ući u sjedište, proći iznova sve sigurnosne kontrole i tek onda dobiti pres-propusnicu.

Originalni namještaj

Fotografiranje zgrade je zabranjeno, kao i unutrašnjosti. Smjestili su nas na prvi sprat, a kretanje bez nekoga iz NATO-ovog odjela za medije nije bilo dozvoljeno. 

Kraljica Elizabeta tokom posjete NATO-u 1980.. NATO

Više nego ljubazne kolege odvele su nas do prostorije koja služi kao svojevrsni muzej. Naime, u njoj je sav originalni namještaj koji su koristili generalni sekretari NATO-a, posebno oni prvi.

Također, ispred je na velikim platnima poredano nekoliko fotografija koje su historijski vrlo značajne, poput prve posjete kraljice Elizabete II (Elizabeth) 25. novembra 1980. godine. 

Zasjedanje NATO-ovih ministara 1954. u Parizu. Facebook

Također, tu je fotografija koja datira još iz 1954. godine, a koja je nastala u Parizu, dok je još sjedište NATO-a bilo u Francuskoj, a na kojoj je 14 NATO-ovih ministara koji su potpisivali Protokol o pristupu NATO-u pozivajući Njemačku da im se pridruži.

Gdje će Finci i Šveđani

Sjedište NATO-a zauzima 41 hektar zemljišta na periferiji Brisela. Stara zgrada nalazi se prekoputa sadašnje. No, čak i ova sada nema dovoljno mjesta za predstavnike Finske i Švedske, dvije zemlje koje su se posljednje pridružile Alijansi, nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Čini se da će se Finci i Šveđani smjestiti mimo glavnog sjedišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.