SPRIJEČITI ŠIRAENJE SUKOB

Kina poziva na umjerenost nakon iranskih zračnih napada na Izrael

Istakli su da rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom se traži prekid vatre u Gazi, treba sprovesti bez daljeg odlaganja

Kina. Rudimencial Photo

Anadolija

14.4.2024

Kina je izrazila zabrinutost zbog porasta napetosti u regionu nakon iranskih zračnih napada na Izrael i pozvala na umjerenost strana, javlja Anadolija.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da je napetost uticala na širenje sukoba u Gazi i da rat treba odmah prekinuti.

Navedeno je da je Kina duboko zabrinuta zbog porasta tenzija, te poziva strane da djeluju smireno i uzdržano i izbjegnu dalju eskalaciju napetosti.

Istakli su da rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2728, kojom se traži prekid vatre u Gazi, treba sprovesti bez daljeg odlaganja, te je istaknuto da međunarodna zajednica, posebno utjecajne zemlje, treba da odigraju konstruktivnu ulogu za mir i stabilnost u regionu.

Iran je u subotu započeo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na njegov diplomatski objekat u glavnom gradu Sirije 1. aprila. U napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde, uključujući dva visoka generala.

Teheran je optužio Izrael za izvođenje napada i obećao da će odgovoriti. Tel Aviv nije zvanično preuzeo odgovornost za napad, ali je prethodno izveo nekoliko napada na iranske ciljeve širom Sirije. Iran i Hezbollah naveli su da napad neće proći nekažnjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.