TVRDNJE ZVANIČNIKA

SAD neće učestvovati u izraelskoj odmazdi protiv Irana

Prijetnja otvorenog rata između najvećih bliskoistočnih neprijatelja i uvlačenja Sjedinjenih Država dovela je regiju na ivicu

Bajden: Odlučio da se SAD neće miješati. AP

FENA

15.4.2024

Američki Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da SAD neće učestvovati u kontraofanzivi na Iran, opciji koju Netanjahuov ratni kabinet favorizuje nakon masovnog napada dronovima i raketama na izraelsku teritoriju, prema zvaničnicima.

Prijetnja otvorenog rata između najvećih bliskoistočnih neprijatelja i uvlačenja Sjedinjenih Država dovela je regiju na ivicu, izazivajući pozive na suzdržanost od strane globalnih sila i arapskih nacija.

- Bliski istok je na rubu. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba punog razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju - rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš Vijeću sigurnosti na sastanku sazvanom u nedjelju kao odgovor na udare.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Vud (Wood) pozvao je Vijeće da nedvosmisleno osudi iranski napad.

- Dozvolite mi da budem jasan: ako Iran ili njegovi saveznici preduzmu akcije protiv Sjedinjenih Država ili dalje akcije protiv Izraela, Iran će biti smatran odgovornim - rekao je.

Ipak, Bajden je rekao Netanjahuu da SAD neće učestvovati ni u kakvoj izraelskoj kontraofanzivi na Iran zbog napada, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) i ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) također su razgovarali sa svojim kolegama, uključujući Saudijsku Arabiju, Tursku, Egipat i Jordan, naglašavajući potrebu izbjegavanja eskalacije, važnosti koordiniranog diplomatskog odgovora i ističući da će SAD nastaviti podržavati odbranu Izraela.

Iran je započeo napad zbog navodnog izraelskog napada na njegovu ambasadu u Siriji 1. aprila u kojem su ubijeni najviši komandanti Revolucionarne garde i nakon višemjesečnih sukoba između Izraela i iranskih regionalnih saveznika, izazvanih ratom u Gazi.

Međutim, napad sa više od 300 projektila i dronova prouzročio je samo skromnu štetu u Izraelu. Većina ih je oborena od strane izraelskog odbrambenog sistema Iron Dome i uz pomoć SAD-a, Britanije, Francuske i Jordana.

Jedina ozbiljna povreda prijavljena u Izraelu je 7-godišnjak koji je ozlijeđen gelerima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.