22. APRILA

U Belgiji humanitarni koncert za djecu Gaze

Njemu će se pridružiti nekoliko muzičara iz Izraela, Egipta, Francuske i Belgije

Anadolija

FENA

16.4.2024

Muzičari iz Belgije i inozemstva udružili su se s Unicefom kako bi prikupili novac za palestinsku djecu dok se nastavlja humanitarna kriza u Gazi. Kulturni centar Mechelena bit će 22. aprila domaćin koncerta za djecu rata za Gazu, najavio je gradonačelnik Bart Somers na konferenciji za novinare u utorak ujutro, javila je Belga.

Dobrotvorni koncert

- Našim koncertom želimo da pojačamo našu poruku, i nadamo se da ćemo prikupiti što više novca za pomoć žrtvama - kaže Hisham Khoury, palestinski violinista koji će svirati u nastupu.

Njemu će se pridružiti nekoliko muzičara iz Izraela, Egipta, Francuske i Belgije, uključujući violinistu i violistu Michaela Barenboima, koncertmajstora West-Eastern Divan Orchestra (WEDO).

Barenboim je član WEDO-a već 25 godina i njegov koncertni majstor od 2003. Orkestar, koji je dijelom osnovao slavni dirigent Daniel Barenboim, osnovan je kako bi okupio mlade muzičare iz Izraela, Palestine i drugih bliskoistočnih zemalja kako bi se uključili u transkulturni dijalog kroz muziku.

S ovim osjećajem prisutnim u srcu, Michael Barenboim se nada da će dobrotvorni koncert za Gazu nastaviti upozoravati javnost na ono što se dešava, posebno najmlađe i najugroženije u regiji.

- Daleko najteža stvar za mene je nevolja djece - kaže on.

- Broj umrlih je astronomski, a mnogi od onih koji prežive su siročad. Neki imaju užasne povrede ili amputacije bez anestezije, a neki su već umrli od gladi. Ovo nije prirodna katastrofa, ovo je u potpunosti čovjek - kazao je on.

Mješavina istočne i zapadne klasične muzike

U svjetlu ove humanitarne krize, Barenboim svoju ulogu muzičara doživljava kao odgovornost.

- Umjetnost je inherentno politička. Ne možemo se pretvarati da svijet oko nas ne postoji i da možemo samo svirati našu muziku kao da se ništa ne dešava. Imamo odgovornost. Ne može svaki koncert biti humanitarni, a neki događaji su isključivo vezani za muziku, ali kada možemo nešto da uradimo, koliko god malo, naša je odgovornost da to uradimo - naveo je.

Na programu koncerta u ponedeljak bit će mješavina istočnjačke i zapadne klasične muzike, sa svjetskom premijerom belgijskog kompozitora Jaspera Charleta. Njegovo djelo, nazvano qifā nabki (Stanimo i zaplačimo), koristi tekst predislamskog arapskog pjesnika koji plače kada vidi opustošene ruševine gdje je nekada bio njegov dom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.