ZEMLJA U RATU

Evropska unija ponovno istakla svoju punu nepokolebljivu potporu Ukrajini

Evropska unija i njezine države članice pojačat će pružanje humanitarne pomoći i pomoći u području civilne zaštite

Evropska unija pruža podršku Ukrajini. Fena

FENA

18.4.2024

 Evropsko vijeće ponovno je istaklo svoju punu nepokolebljivu potporu Ukrajini, njezinu stanovništvu te njezinoj neovisnosti, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Kako je saopćeno iz Brisela, Evropsko vijeće snažno osuđuje kontinuirane ruske zračne i raketne napade na ukrajinske civile te civilnu i kritičnu infrastrukturu, uključujući nedavne pojačane napade na energetski sektor.

Evropska unija i njezine države članice pojačat će pružanje humanitarne pomoći i pomoći u području civilne zaštite, među ostalim opreme kao što su agregati za proizvodnju električne energije i energetski transformatori.

Evropsko vijeće naglašava potrebu da se Ukrajini hitno pruži protuzračna odbrana te da se ubrza i pojača isporuka sve potrebne vojne pomoći, uključujući topničko streljivo i projektile. Poziva na to da potrebno daljnje postupanje osiguraju Vijeće, konkretno na svojem predstojećem sastanku, i države članice.

Evropsko vijeće pozdravlja napredak u vezi s prijedlozima za usmjeravanje izvanrednih prihoda koji proizlaze iz imobilizirane ruske imovine u korist Ukrajine i poziva na njihovo brzo donošenje.

Vojna potpora pružat će se uz puno poštovanje sigurnosne i obrambene politike određenih država članica i uzimajući u obzir sigurnosne i obrambene interese svih država članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.