RAT NA BLISKOM ISTOKU

Vrhovni komandant iranske vojske komentarisao jutrošnji napad

Bespilotna letjelica je gađala vojnu bazu

Napadi na Iran. Screenshot

Avaz.ba

19.4.2024

Nakon što je u subotu navečer Iran napao Izrael sa dronovima i projektilima, uslijedio je odgovor. 

Izraelski ratni kabinet je nekoliko dana razmišljao o tome kakav će biti odgovor, a na kraju su to uradili iznenadnim napadom u petak ujutro. 

Kako navode "BBC" i "CNN", s podacima iz američkih izvora, raketni napad izvršen je na grad Isfahan, u blizni kojeg se nalaze nuklearna postrojenja. 

11:40 - Vrhovni komandant iranske vojske rekao je da su eksplozije na nebu iznad provincije Isfahan bile povezane s gađanjem protivvazdušnih sistema na, kako je rekao, sumnjivi objekat koji nije prouzrokovao nikakvu štetu, prenijela je iranska zvanična novinska agencija IRNA.

- Stručnjaci istražuju ovaj incident i obavijestit će o tome nakon što dobiju rezultate - rekao je general-major Abdolrahim Musavi, prema izvještaju IRNA-e.

Komentari glavnog komandanta su u skladu s ranijim izvještajem iranske novinske agencije Tasnim, koji citira višeg vojnog komandanta Drugog brigadnog generala Mihandousta u Isfahanu koji kaže da nije bilo "štete ili incidenta" nakon eksplozije u toj oblasti.

Viši komandant je također rekao da je eksplozija koja se čula izazvana "paljbom protivvazdušne odbrane na sumnjivi objekat".

10:50 - Regionalni obavještajni izvor koji je upoznat sa situacijom na Bliskom istoku rekao je za CNN da su direktni udari između dva neprijatelja "gotovi".

Izvor, koji nije bio ovlašten da govori javno, razgovarao je za CNN pod uslovom da ostane anoniman, oko dva i po sata nakon što je CNN prvi put izvijestio o napadima.

Izvor je rekao da se, prema njegovim saznanjima, ne očekuje da će Iran odgovoriti na udare, ali nije naveo razlog.

10:20 - Čelnici G7 bi trebali tokom trodnevnog sastanka u Kapriju u Italiji raspravljati o eksplozijama u Iranu. 

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani je kazao da je razgovarao sa ambasadorom u Iranu i da prati razvoj događaja. 

09:40 - Nakon izraelskog napada nijedan zapadni avioprijevoznik ne koristi iranski zračni prostor. Tamo i dalje vrše promet prijevoznici poput "Qatar" i "FlyDubai".

09:05 - Nekoliko sati nakon što je Izrael pokrenuo na iransko tlo, Iran ne planira trenutnu odmazdu, rekao je visoki iranski zvaničnik Reutersu. 

- Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nismo primili nikakav vanjski napad, a diskusija više teži ka infiltraciji nego napadu - rekao je iranski zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

08:30 - Izraelski zvaničnik je za Washington Post rekao da je napad izraelskog drona na iransku vojnu bazu poruka da Jerusalem može izvršiti udar unutar zemlje. 

Izvještaj dolazi nakon što su iranski mediji izvijestili da nije bilo štete u očiglednom napadu.

08:10 - Iranski informativni kanal sa sjedištem u Londonu je objavio snimak koji prikazuje navodni napad bespilotne letjelice na vojnu bazu u blizini Isfahana.

Sirene za vazdušni napad i eksplozije se mogu čuti u snimku. 

07:49 - Iranska državna novinska agencija IRNA izvijestila je da nije bilo većih eksplozija kao rezultat bilo kakve vanjske prijenjte ni na jednoj lokaciji u Iranu. 

07:10 - U napadu tokom noći u Isfahanu nije pričinjena šteta, rekao je državni viši komandant iranske vojske Siavoš Mihandoust, prenosi Times of Israel.

On je dodao da je buka koja se čula tokom noći u Isfahanu uzrokovana sistemima protivvazdušne odbrane koji su gađali "sumnjivi objekat".

06:50 - IRNA je izvijestila da su nastavljeni letovi prema međunarodnom aerodrom Imam Homeini u Teheranu.

06:45 - Državna novinska agencija IRNA prenijela je da je Iran danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu.

Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio pod napadom, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana.

06:35 - Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Mark Kimit je za BBC govorio o značaju Isfahana.

- Isfahan je zaista u velikoj mjeri centar iranskog nuklearnog programa u smislu obuke, istraživanja i, što bi neki rekli, razvoja iranske nuklearne sposobnosti - rekao je Kimit.

06:20 - Izraelska vojska je na pitanje "CNN-a" rekla da "nema komenatr" o izvještajima o eksplozijama u Iranu.

06:14 - Pojavili su se navodni prvi snimci raketnog napada na Iran. Na njima se vidi kako nebo svijetli , vrlo vjerovatno od djelovanja iranske protuvazdušne odbrane.

06:12 - Izrael napao Iran, raketni napad izvršen je na grad Isfahan. U provniciji u kojoj se nalazi ovaj grad, nalaze se i velika vazduhoplovna baza iranske vojske, veliki kompleks za proizvodnju projektila i nekoliko nuklearnih postrojenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.