61 MILIJARDA DOLARA

Amerika izglasala vrijedan paket pomoći Ukrajini, Zelenski poručio: "Ovo će spriječiti širenje rata"

Neki zastupnici u američkom Kongresu mahali su zastavama Ukrajine

Kongres odobrio pomoć. Mreža X

N. Aj.

20.4.2024

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je danas zakon o dodatnoj pomoći Ukrajini, kao dio paketa od 95 milijardi dolara namijenjenih saveznicima širom svijeta.

Uprkos oštrim prigovorima republikanskih tvrdolinijaša, stiže pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Prošlo je više od dva mjeseca otkako je većinski demokratski Senat izglasao sličnu mjeru. Što se republikanaca tiče, 101 je bio za, 112 protiv, dok su svi demokrati, njih 210 bili za pomoć Ukrajini. Za Ukrajinu su odobrili paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara, kao snažan dokaz američke podrške. Neki su zastupnici mahali zastavama Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je novu američku pomoć Ukrajini.

- Zahvalan sam američkom Zastupničkom domu, objema strankama i osobno predsjedniku Majku Džonsonu (Mike Johnson) na odluci koja historiju drži na pravom putu. Demokratija i sloboda uvijek će imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok ih Amerika pomaže zaštititi. Vitalni zakon o američkoj pomoći koji je danas usvojio Zastupnički dom spriječit će širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da ojačaju. Pravedan mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će prijedlozi zakona biti podržani u Senatu i poslani na stol predsjednika Bajdena (Biden). Hvala, Ameriko - napisao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.