NETZAH YEHUDA NA METI

Hoće li Blinken prvi put sankcionirati bataljon izraelske vojske

Možete očekivati da ćete ih vidjeti u narednim danima, rekao je američki državni sekretar

Američki državni sekretar Entoni Blinken. Anadolija

N. Aj.

21.4.2024

Očekuje se da će američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u roku od nekoliko dana objaviti sankcije protiv bataljona izraelskih odbrambenih snaga "Netzah Yehuda" zbog kršenja ljudskih prava na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavila su za Axios tri američka izvora koja poznaju ovo pitanje.

To bi bio prvi put da su SAD uvele sankcije izraelskoj vojnoj jedinici.

Sankcije će zabraniti bataljonu i njegovim pripadnicima da primaju bilo kakvu američku vojnu pomoć ili obuku, rekli su izvori. 

Zakon iz 1997. čiji je autor tadašnji senator Patrik Lihi (Patrick Leahy) zabranjuje američkoj stranoj pomoći i programima obuke Ministarstva odbrane odlazak u strane sigurnosne, vojne i policijske jedinice za koje se vjerodostojno tvrdi da su počinile kršenje ljudskih prava.

ProPublica je u četvrtak izvijestila da je posebno vijeće State Departmenta koje je istraživalo navodna kršenja ljudskih prava na osnovu "Leahy zakona" preporučilo prije nekoliko mjeseci da Blinken diskvalifikuje više izraelskih vojnih i policijskih jedinica koje djeluju na Zapadnoj obali od primanja pomoći SAD.

Na konferenciji za novinare u Italiji u petak, Blinken je upitan o preporuci i rekao je da je donio odluke na osnovu istrage panela.

- Možete očekivati da ćete ih vidjeti u narednim danima - rekao je Blinken.

Američki zvaničnik je rekao da je Blinkenova odluka o jedinici Netzah Yehuda zasnovana na incidentima koji su se dogodili prije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i svi su se dogodili na Zapadnoj obali.

Jedan izvor je rekao da nekoliko drugih IDF i policijskih jedinica koje su pod istragom neće biti sankcionisane ukoliko poprave svoje ponašanje.

Bataljon Netzah Yehuda formiran je kao specijalna jedinica za ultraortodoksne vojnike. Svi njeni članovi su muškarci.

Tokom godina, jedinica stacionirana na Zapadnoj obali postala je odredište za mnoge "Omladine na vrhu brda" - mlade radikalno desničarske doseljenike koji nisu primljeni ni u jednu drugu borbenu jedinicu IDF-a.

Američki State Department započeo je istragu o bataljonu Netzah Yehuda krajem 2022. godine nakon što su njegovi vojnici bili uključeni u nekoliko incidenata nasilja nad palestinskim civilima, izvijestio je tada Haaretz.

Jedan incident je smrt 80-godišnjeg palestinskog Amerikanca Omara Asada u januaru 2022.

Asada su kasno u noć uhapsili vojnici Netzah Yehude na kontrolnom punktu u njegovom selu na Zapadnoj obali. Nakon što je odbio da bude pregledan, vojnici su mu stavili lisice na ruke i začepili usta i ostavili ga na tlu na hladnom. Nekoliko sati kasnije pronađen je mrtav.

U januaru 2023. bataljon je premješten sa Zapadne obale na Golansku visoravan. Haaretz je tada izvijestio da je odluka rezultat brojnih incidenata u kojima su njegovi vojnici koristili nasilje nad palestinskim civilima, piše Axios.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.