POSLJEDNJI OPROŠTAJ

Srceparajući oproštaj Palestinca Ahmeda od kćerkice koja je ubijena u izraelskom napadu

Sada ćeš svima nedostajati - kazao je ovaj Palestinac

Skoro sedam mjeseci svaki dan iz Pojasa Gaze dolaze potresne scene. Anadolija

Anadolija

22.4.2024

Skoro sedam mjeseci svaki dan iz Pojasa Gaze dolaze potresne scene, a jedna od onih koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim je i snimak Palestinca Ahmeda Berhuma dok se oprašta od petogodišnje kćerkice Ale, koja je ubijena u zračnom napadu izraelske vojske, javlja Anadolija.

Izraelska vojska nastavlja izvoditi zračne napade na civilna područja u Rafahu, gdje je prethodno natjerala Palestince da migriraju, tvrdeći da će to biti sigurna zona na jugu Pojasa Gaze. U izraelskim napadima uglavnom stradaju civili, žene i djeca.

Ubijeni u napadu izraelskih aviona

Brojni Palestinci posljednji put oprostili su se od svojih najmilijih koji su ubijeni u napadu izraelskih aviona na naselje Tel es-Sultan na zapadu Rafaha.

Ahmed Berhum u tom brutalnom napadu izgubio je majku, suprugu Ravan i petogodišnju kćerkicu Alu.

Ožalošćeni otac Ahmed je sa suzama u očima kazao da će mu kćerkica mnogo nedostajati.

- Sada ćeš svima nedostajati - kazao je ovaj Palestinac koji je potom zagrlio beživotno tijelo kćerkice i u suzama poljubio njeno čelo, opraštajući se od nje posljednji put.

Potom je vidno potresen ispričao šta se desilo i kako je stradala njegova porodica.

- Djeca su spavala u kući. Ništa nisu radili. Bili smo u sigurnoj kući u kojoj su bili smješteni raseljeni ljudi. Sada smo primorani da se dalje selimo i sa ovog područja - rekao je Ahmed.

Mnoge kuće, uključujući i kuću porodice Berhum, potpuno su uništene u napadu, a ubijeno je devetero Palestinaca, uglavnom djece i žena.

U istom napadu, dvanaestogodišnja Rana Zukut izgubila je brata i sestru. Djevojčica je zagrlila beživotna tijela brata i sestre kako bi se oprostila od njih posljednji put.

Sve je izgledalo kao noćna mora

- Spavali smo i probudila nas je iznenadna eksplozija. Shvatili smo da je kuća bombardovana, sve je izgledalo kao noćna mora - rekla je djevojčica.

Dodala je da je u napadu ostala bez mnogih članova porodice, a da je ona zadobila povrede.

- Mene su odveli u bolnicu. Povrijeđena sam i zbrinuta. Ali tamo su mi onda rekli da su mnogi članovi moje porodice, među kojima brat i sestra, ubijeni - kazala je Rana Zukut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.