SJEVERNOKOREJSKI LIDER

Kim Jong Un nadgledao probno ispaljivanje iz "tehnički ažuriranog" višecjevnog raketnog sistema

Test u petak bio je dio napora Pjongjanga da ojača svoju liniju oružja

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un. KCNA

FENA

11.5.2024

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un nadgledao je još jedno probno ispaljivanje iz "tehnički ažuriranog" višecjevnog raketnog sistema koji će zemlja rasporediti kasnije ove godine, izvještavaju državni mediji u subotu.

Test u petak bio je dio napora Pjongjanga da ojača svoju liniju oružja koje može gađati naseljene centre Južne Koreje kao što je njen glavni grad. Seul je dom za polovinu stanovništva zemlje.

Južnokorejski vojni lideri također sumnjaju da su nedavna testiranja Sjeverne Koreje usmjerena na reviziju oružja koje šalje Rusiji kako bi pomogla njenom ratu u Ukrajini.

Test u petak pokazao je "prednost i razornu moć" višecjevnog raketnog bacača kalibra 240 milimetara i njegovih navođenih granata, navodi državna novinska agencija Pjongjanga Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Ažurirani sistem naoružanja bit će "raspoređen u jedinice Korejske narodne armije kao zamjenska oprema od 2024. do 2026.", izvještava se.

Rečeno je da je nakon testa Kim izdao uputstva da se maksimizira njihova proizvodnja i da je rekao da će to donijeti "značajnu promjenu" u borbenim sposobnostima njegovih snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.