UKLONJENA JE

Ovo nije helikopter u kojem je poginuo iranski predsjednik

Kako su objavili iranski mediji i Crveni polumjesec, na mjestu događaja pronađeni su dijelovi helikoptera

Prikazana olupina nije povezana s padom helikoptera iranskog predsjednika. Društvene mreže

Z. K.

20.5.2024

Društvenim mrežama širi se slika na kojoj se vidi dio helikoptera bijele boje u šumi. Čak su strane fotoagencije u ponudi imale tu fotografiju, no povukle su je, jer se ne radi o helikopteru u kojem je poginuo iranski predsjednik.

Prikazuje olupinu

- Fotografija koju je iranska državna TV (IRIB) stavila na raspolaganje prikazuje olupinu helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u planinskom području Varzaghan, Iran, 20. maja 2024. godine.

Prema iranskim državnim medijima, predsjednik Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdolahian i nekoliko drugih poginuli su u padu helikoptera - stajalo je uz opisu fotografije na jednoj fotoagenciji koja je sliku uklonila, napisavši da više nije dostupna za korištenje i da se mora izbrisati iz svih sistema.

Snimak drona

- Izvor je rekao da prikazana olupina nije povezana s padom helikoptera iranskog predsjednika Raisija. Izvinjavamo se zbog neugodnosti - napisali su.

Kako su objavili iranski mediji i Crveni polumjesec, na mjestu događaja pronađeni su dijelovi helikoptera među kojima se vidi plavi rep helikoptera i izgoreno šumsko područje oko njega. Sve je to snimljeno dronom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.