IRAN

Teheran se oprašta od predsjednika Ebrahima Reisija

Prema planu, u četvrtak će Raisijevo tijelo biti prebačeno u rodni grad Meshad gdje će biti ukopan u hramu "Imama Reze"

Teheran - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16
Anadolija

22.5.2024

Desetine hiljada ljudi u Teheranu u srijedu se oprašta od iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i drugih zvaničnika, koji su poginuli u nedjelju u padu helikoptera, javlja Anadolija.

Njihova tijela će kasnije tokom dana biti prevezena u centralni iranski grad Qom, koji je dom jednog od svetišta i vjerskog sjemeništa u kojem je Raisi studirao.

Nakon ceremonije u Qomu, slijedi povratak u Teheran, gdje će iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei predvoditi zajedničku dženazu.

Prema planu, u četvrtak će Raisijevo tijelo biti prebačeno u rodni grad Meshad gdje će biti ukopan u hramu "Imama Reze".

Raisi, osmi iranski predsjednik od Islamske revolucije 1979, služio je kao čuvar hrama "Imama Reze" nekoliko godina prije nego što je postao prvi čovjek iranskog pravosuđa 2019, a zatim i predsjednik 2021. godine.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio zbog vremenskih uslova dok se vraćao s ceremonije otvaranja brane na granici s Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.

Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika u ponedjeljak nakon Raisijeve smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.