TEHERAN

Ajatolah Hamenei predvodio dženaza-namaz Raisiju i drugim poginulim u padu helikoptera

Namazu je prisustvovao ograničen broj ljudi, a ispred kampusa su se okupile hiljade Iranaca

Namazu je prisustvovao ograničen broj ljudi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Anadolija

22.5.2024

U Teheranu je klanjan dženaza-namaz iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju, šefu iranske diplomacije Hoseinu Amiru Abdolhianu (Hosseinu Amiru-Abdollahianu) i drugim zvaničnicima poginulim u nedjelju u padu helikoptera, javlja Anadolija.

Dženaza-namaz u krugu Univerziteta u Teheranu predvodio je vrhovni vjerski poglavar Irana ajatolah Ali Hamenei (Khamenei).

Namazu je prisustvovao ograničen broj ljudi, a ispred kampusa su se okupile hiljade Iranaca.

Stotine hiljada Iranaca danas će prisustvovati posljednjem ispraćaju i komemoraciji predsjedniku Raisiju na Azadi trgu.

Raisijevo tijelo će biti prebačeno u njegov rodni grad Meshad gdje će biti ukopan u hramu "Imama Reze". Abdollahian će biti ukopan u Teheranu.

Raisi, osmi iranski predsjednik od Islamske revolucije 1979., služio je kao čuvar hrama "Imama Reze" nekoliko godina prije nego što je postao prvi čovjek iranskog pravosuđa 2019, a zatim i predsjednik 2021. godine.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hosein Amir Abdolhian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ajatolah Al-Hashem, u nedjelju se srušio dok se vraćao s ceremonije otvaranja brane na granici s Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.

Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika u ponedjeljak nakon Raisijeve smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.