VOJNA VLADA

U Burkini Faso se vojna vlast produžava za pet godina

Kada je preuzeo vlast državnim udarom prije gotovo dvije godine, kapetan Traore je obećao vratiti civilnu vladu do 1. jula ove godine

Vojna vlast. AP

FENA

26.5.2024

Vojna vlada Burkine Faso najavila je da će produžiti svoju vlast za još pet godina, prenosi BBC.

Vladar zemlje, kapetan Ibrahim Traoré, također će se moći učestvovati na sljedećim predsjedničkim izborima, kaže državna televizija.

Preuzeo vlast državnim udarom

Kada je preuzeo vlast državnim udarom prije gotovo dvije godine, kapetan Traore je obećao vratiti civilnu vladu do 1. jula ove godine. Ali, Burkina Faso sada se pridružila susjednom Maliju u proširenju svoje vladavine vojske.

Produženje je najavljeno u subotu, nakon nacionalnog konsultativnog sastanka u glavnom gradu te zapadnoafričke države, Ouagadougou.

Izmijenjena povelja, koju je potpisao kapetan Traoré, navodi da će novo prijelazno razdoblje od 60 mjeseci stupiti na snagu 2. jula ove godine.

- Izbori koji označavaju kraj tranzicije mogu se organizirati prije ovog roka ako sigurnosna situacija to dopušta - navodi se u povelji, prenosi novinska agencija Reuters.

Burkinom Faso upravlja njena vojska od januara 2022., kada je potpukovnik Paul-Henri Damiba preuzeo vlast od predsjednika Rocha Kaboréa. Pukovnik Damiba opravdao je udar rekavši da se prethodna vlada nije uspjela nositi s rastućim nasiljem militanata.

Pobunjenici 

Od 2015. pobunjenici povezani s Al-Qaidom i skupinom Islamska država poveli su žestoku pobunu koja je ubila hiljade i raselila milione.

U septembru 2022. kapetan Traoré smijenio je pukovnika Damibu, tvrdeći da je drugi državni udar bio neophodan jer se sam pukovnik Damiba nije mogao uhvatiti u koštac s pobunom.

Kapetan Traoré obećao je poboljšati sigurnosnu situaciju u zemlji u roku od "dva do tri mjeseca" i uspostaviti građansku vlast u roku od 21 mjeseca. Ali otkako je dao ovo obećanje, kapetan Traoré je upozorio da izbori nisu "prioritet" sve dok se teritorija ne otme od militanata kako bi svi mogli glasati.

Međunarodne grupe i grupe za ljudska prava, uključujući Evropsku uniju i UN, optužile su Burkinu Faso za ozbiljna kršenja ljudskih prava u borbi protiv militanata, uključujući neselektivna ubistva i prisilne nestanke desetina civila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.