RUSKI NAPADI

Ukrajina tvrdi da je oborila 31 rusku bespilotnu letjelicu i 12 projektila

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopćila je da su ostaci oborenih dronova povrijedili tri osobe

Bespilotna letjelica. Fena

Anadolija

26.5.2024

Ukrajina je u nedjelju objavila da je oborila 31 bespilotnu letjelicu i 12 projektila u ruskim napadima u različitim regijama tokom noći, ali su tri osobe povrijeđene dok su krhotine padale na stambena područja, javlja Anadolija.

Komandant ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Oleščuk rekao je na Telegramu da je Rusija preko noći pokrenula zračni napad na zemlju iz svojih oblasti Tambov, Saratov i Krasnodar, kao i poluostrva Krim, koje je Moskva nelegalno anektirala 2014.

Rusija je izvršila napad sa 14 projektila i 31 dronom, tvrdi Oleščuk, navodeći da su ukrajinske odbrambene snage oborile 12 projektila i sve dronove.

- Zračni ciljevi su uništeni u oblastima Mikolajeva, Odesse, Dnjepropetrovska, Poltave, Zaporožja, Hmeljnickog, Kirovograda, Vinice i Černigova - dodao je Oleščuk.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopćila je da su ostaci oborenih dronova povrijedili tri osobe, kao i da su oštetili tri stambena bloka i sedam privatnih kuća u gradu Zhmerynka u centralnoj Vinjičkoj regiji.

Ruske vlasti tek treba da komentarišu napad, a nezavisna provjera tvrdnji Ukrajine je teška zbog sukoba koji je u toku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.