EGIPATSKI MINISTAR

Egipat pozdravio prijedlog Moskve da se održi arapsko-ruski sastanak o Gazi

Razgovarano je i o bilateralnoj saradnji, rusko-ukrajinskom ratu i sukobu u Sudanu

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri. AP

Anadolija

10.6.2024

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri (Shoukry) pozdravio je danas prijedlog Moskve da se održi arapsko-ruski sastanak kako bi se razgovaralo o situaciji u Gazi usred razornog napada Izraela na tu palestinsku enklavu, javlja Anadolu.

Šukri je razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama sastanka grupe velikih ekonomija u razvoju BRICS-a u ruskom gradu Nižnji Novgorod.

Dvojica diplomata razgovarali su o izraelskim napadima u Pojasu Gaze i načinima za rješavanje tamošnjeg sukoba, navodi se u saopćenju egipatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Razgovarano je i o bilateralnoj saradnji, rusko-ukrajinskom ratu i sukobu u Sudanu.

Egipatski ministar pozdravio je ruski prijedlog da se održi sastanak na nivou ministara vanjskih poslova između Rusije i pet arapskih zemalja na kojem bi se razgovaralo o načinima rješavanja sukoba u Gazi. Nisu otkrivena imena arapskih zemalja.

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa uz posredovanje SAD-a, Katara i Egipta do sada nisu iznjedrili dogovor o trajnom prekidu vatre u Gazi.

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi kontinuirane napade na Pojas Gaze u kojim je do sada ubijeno više od 37.100 Palestinaca, većinom žena i djece, a blizu 84.700 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv naloženo da odmah obustavi svoju operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.