VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: EU želi mir u Ukrajini

Rusija je izabrala da vodi ničim izazvan rat, kazao je Borelj

Borelj: Fokus će biti i na osiguravanju slobodne plovidbe. Fena

FENA

12.6.2024

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Žozp Borelj (Josep Borrell) ovog vikenda prisustvovat će Samitu o miru u Ukrajini u Švicarskoj, koji nije platforma za direktne pregovore između Ukrajine i Rusije, već iznalaženje, među zemljama učesnicama, zajedničkih parametara za mir utemeljenih na međunarodnom pravu i Povelji UN-a.

Mirovni samit

Borelj je u blogu na pisao da će mirovni samit koji organizuje Švicarska okupiti gotovo stotinu država iz cijelog svijeta radi razgovora o tome kako pokrenuti proces za završetak rata protiv Ukrajine te da EU u potpunosti podržava takva nastojanja.

- Niko ne žudi za mirom više od naroda Ukrajine, ali trajni mir je jedino moguć na temelju ključnih načela Povelje UN-a – kazao je.

Borelj je istakao da će se Samit također baviti određenim praktičnim pitanjima koja zahtijevaju angažman Rusije: unapređenje nuklearne sigurnosti, olakšavanje razmjene zarobljenika i osiguranje povratka velikog broja ukrajinske djece koja su oteta i odvedena u Rusiju, što je praksa koja podsjeća na mračnije periode evropske povijesti.

- Fokus će biti i na osiguravanju slobodne plovidbe te zaštiti crnomorske lučke infrastrukture. Uticaj agresije na Ukrajinu se proteže znatno dalje od njenih granica. Prolongirani ili zamrznuti sukob produžio bi nestabilnost i ugrozio globalnu sigurnost snabdijevanja hranom i ekonomsku stabilnost. Napredak u ovim oblastima mogao bi vremenom otvoriti mogućnosti za razgovore s Rusijom u drugim oblastima – kazao je.

Tvrdi da su taj rat i njegov ishod od egzistencijalnog značaja za Ukrajinu, ali i za evropsku sigurnost.

- Svaki prekid vatre koji bi Rusiji dopustio da zadrži svoj represivni režim na okupiranim teritorijama predstavljao bi nagradu za agresiju, podrivanje međunarodnog prava i ohrabrio dalje teritorijalno širenje Rusije. Svi izvještaji UN-a od 2022. godine sadrže brojne dokaze o brutalnoj represiji nad Ukrajincima i o sistematskim kršenjima ljudskih prava u okupiranoj Ukrajini – naglasio je.

Borelj ističe da je Rusija izabrala da vodi ničim izazvan rat, vođena imperijalnim težnjama, dok je Ukrajina primorana da se bori i brani svoje puko pravo na postojanje.

Rusija nije spremna za pregovore

- Niko ne žudi za mirom više od Ukrajinaca, ali ispravni uslovi za mir su važni kako za Ukrajinu, tako i za cijeli svijet. Rusija je izabrala da vodi ničim izazvan rat, vođena imperijalnim težnjama, dok Ukrajina vodi rat iz nužde, braneći svoje puko pravo na postojanje – kazao je.

Borelj je podsjetio da je Vladimir Putin prije nekoliko dana u Sankt Peterburgu ponovio da teži potpunoj pobjedi na bojnom polju i da ne vidi nikakvu potrebu za hitnim okončanjem rata.

- Prije samo nekoliko sedmica pokrenuo je novu ofanzivu na Harkiv. Njegovi projektili su uništili veliki dio energetske infrastrukture Ukrajine i svakodnevno ubijaju ukrajinske civile – kazao je.

U međuvremenu, dodao je Borelj, njegovi izaslanici obilaze svijet i odvraćaju zemlje od učešća u Samitu za mir.

- Rusija očigledno nije spremna za pregovore u dobroj namjeri i svaki prekid vatre bi iskoristila za ponovno naoružavanje i napad. Ruski narativi o miru nisu ništa drugo do prikriveni pokušaji legitimizovanja ruskog osvajačkog rata za proširenje teritorija – dodao je.

Stoga najava Rusije da neće prisustvovati samitu u Švicarskoj, čak i ako bude pozvana, smatra Borelj, nije neočekivana.

- Međutim, učešće skoro stotinu zemalja i organizacija iz Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike ukazuje na snažnu međunarodnu podršku okončanju rata na osnovu Povelje UN-a. To je od ključne važnosti za ohrabrenje Ukrajine, kao žrtve ruske agresije, prije bilo kakvog eventualnog angažmana sa Rusijom – kazao je.

Učešće skoro stotinu zemalja i organizacija iz Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike ukazuje na snažnu međunarodnu podršku okončanju rata na osnovu Povelje UN-a.

Iako će se na Samitu raspravljati i o drugim prijedlozima, Borelj vjeruje da ukrajinska formula za mir od deset tačaka i dalje predstavlja najvjerodostojniji osnov za buduće mirovne pregovore.

- Prijedlozi koji se ne pozivaju na Povelju UN-a i zanemaruju politički suverenitet, teritorijalni integritet i pravo Ukrajine na samoodbranu predstavljali bi nagradu agresora i legitimizaciju ruskih pokušaja nasilne promjene granica. Takvi prijedlozi ne mogu osigurati trajni mir. U tom smislu, nepojavljivanje Kine u Švicarskoj i njena nastojanja da odvrati druge od učešća ne idu u prilog kineskim tvrdnjama o neutralnosti – kazao je.

Ponovio je da EU želi mir u Ukrajini te da bi diplomatsko rješenje koje poštovalo međunarodne norme naišlo bi na podršku svih država članica EU.

Pružanje vojne podrške

- Paralelno s tim, moramo nastaviti da naše diplomatske napore pratimo pružanjem vojne podrške, u skladu s inherentnim pravom Ukrajine na samoodbranu, kako je navedeno u članu 51. Povelje UN-a. S obzirom da Putin ne pokazuje nikakvu volju za pregovorima u dobroj vjeri, nastavak vojne podrške Evrope Ukrajini ostaje jednako važna za postizanje mira u Ukrajini kao i naša podrška diplomatskom pristupu – kazao je.

Istina je, dodao je Borelj, da se ratovi često završavaju mirovnim sporazumima, ali sadržaj ovog mirovnog sporazuma od ključnog je značaja za sigurnost Evrope i svijeta te za međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

- Neka Samit o miru u Švicarskoj bude prvi korak prema pravednom miru u Ukrajini, zasnovan na Povelji UN-a – kazao je Borelj u blogu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.