PRKOSE RUSIJI

Svjetski lideri se okupljaju na samitu u Švicarskoj: Plan mira za Ukrajinu

Zelenski je u srijedu posjetio Saudijsku Arabiju i o pripremama za samit razgovarao s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom

Volodimir Zelenski. Anadolija

D. R.

prije 5 dana

Svjetski lideri priključit će se ovog vikenda ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom na samitu koji bi trebao istražiti opcije za završetak najkrvavijeg sukoba u Ukrajini.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Haris (Harris), francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) te čelnici Njemačke, Italije, Britanije, Kanada i Japana su među onima koji stižu na sastanku u švicarskom zimovalištu Buergenstock 15. i 16. juna.

Očekuje se da će Indija, koja je pomogla Moskvi da preživi šok sankcija, poslati izaslanstvo. Tursku i Mađarsku, koje također održavaju veze s Rusijom, predstavljat će ministri vanjskih poslova.

No, unatoč višemjesečnom lobiranju Ukrajine neki neće doći, posebno Kina, ključni kupac ruske nafte i dobavljač proizvoda nužnih za održavanje ruske industrijske baze.

Nepovoljan trenutak za Ukrajinu

- Već sam ovaj sastanak je uspjeh - rekao je Zelenski u utorak u Berlinu. "Dovesti za isti stol zemlje koje su partneri i one koje nisu bio je veliki zadatak za Ukrajinu", dodao je.

Zelenski je u srijedu posjetio Saudijsku Arabiju i o pripremama za samit razgovarao s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, no ostalo je nejasno hoće li kraljevina poslati predstavnika.

Ulrih Šmid (Ulrich Schmid), politolog i stručnjak za Istočnu Evropu na Univerzitetu St. Gallen u Švicarskoj, nazvao je samit "košarom svega i svačega", uzimajući u obzir da ga neke zemlje podržavaju i da Kina nije prisutna.

- Pitanje je je li mir moguć? Sve dok je (ruski predsjednik Vladimir) Putin na vlasti, teško - rekao je Šmid.

Nakon niza pripremnih sastanaka, rat u Gazi djelomično je skrenuo pažnju s Ukrajine, a Moskva je činila sve da umanji važnost samita. U međuvremenu su Kina i Brazil pokrenuli svoju mirovnu inicijativu koja predviđa sudjelovanje obiju zaraćenih strana.

Skup se odvija u nepovoljnom trenutku za Ukrajinu na bojnom polju jer ruske snage, koje kontroliraju oko 18 posto ukrajinskog teritorija, napreduju na istoku zemlje.

Mogućnost drugog samita

Uzimajući sve u obzir, samit se neće baviti teritorijalnim pitanjima i fokusirat će se na one dijelove mirovnog plana Zelenskog koji su dovoljno općeniti da bi ih prihvatila većina sudionika. To uključuje sigurnost opskrbe hranom, nuklearnu sigurnost, slobodu plovidbe i razmjenu zarobljenika, rekli su dužnosnici.

U sklopu priprema za švicarski samit razgovaralo se i o tome gdje će se i kada održati idući sastanak. Andrij Jermak, šef ureda Zelenkog, izjavio je novinarima ove sedmice da je zainteresiran "veliki broj zemalja".

- Razmatramo mogućnost drugog samita na koji bi bili pozvani predstavnici Rusije - rekao je Jermak.

Švicarska želi da Buergenstock otvori put za "budući mirovni proces" u kojem bi sudjelovala i Moskva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.