NE DA IM MIRA

Usvajanjem Rezolucije napravljen presedan: Tražit ćemo da se prizna prava priroda nacističkih zločina

Njemačka, koja je počinila tako velike zločine, bila jedan od glavnih sponzora rezolucije o Srebrenici, kazao je Nebenzja

Predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja. UN

Z. K.

17.6.2024

Rusija će tražiti zvanično međunarodno priznanje prave prirode zločina nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja, podsjećajući da je Njemačka, koja je počinila tako velike zločine, bila jedan od glavnih sponzora rezolucije o Srebrenici.

- Usvajanjem rezolucije o Srebrenici napravljen je presedan koji će svakako uticati na dalje diskusije o proglašavanju drugih historijskih tragedija za genocid - rekao je Nebenzja za "RIA Novosti".

Prema njegovim riječima, Rusija je uvijek pridavala veliki značaj očuvanju historijskog sjećanja i vraćanju pravde onima koji su stradali i poginuli tokom velikog rata, prenosi "RT Balkan".

- Zločini nacističke Njemačke nad narodima Sovjetskog Saveza, uključujući opsadu Lenjingrada i masovno istrebljenje civila, su i dalje jedna od najbolnijih tema za nas. Nastavićemo da svim raspoloživim sredstvima tražimo zvanično priznanje prave prirode ovih zločina i obnavljanje historijske istine na međunarodnom nivou - kazao je Nebenzja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.