SVIJET

Putin ove sedmice u posjeti Vijetnamu, Washington oštro kritikuje Hanoj

Nijedna zemlja ne bi trebala dati Putinu platformu za promoviranje svog agresorskog rata

Vladimir Putin. Fena

FENA

17.6.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Hanoj ove sedmice, saopćilo je više zvaničnika, ističući lojalnost Vijetnama pod komunističkom vladavinom Rusiji i izazivajući američke kritike.

Posjeta bi uslijedila nakon što je Hanoj izbjegao ukrajinski mirovni samit u Švicarskoj tokom vikenda, dok je svog zamjenika ministra vanjskih poslova poslao na sastanak BRICS-a u Rusiju prošle sedmice.

Očekuje se da će se Putin, koji je peti put položio zakletvu kao šef države prije nešto više od mjesec dana, sastati s novim predsjednikom Vijetnama To Lamom i drugim čelnicima tokom dvodnevne posjete Hanoju u srijedu i četvrtak, saopćili su zvaničnici.

Sjedinjene Države, koje su prošle godine unaprijedile odnose s Hanojem i glavni su trgovinski partner Vijetnama, oštro su reagirale.

- Nijedna zemlja ne bi trebala dati Putinu platformu za promoviranje svog agresorskog rata i na drugi način mu dozvoliti da legalizira svoje zločine - kazao je portparol američke ambasade u Hanoju Reutersu, upitan o utjecaju posjete na veze sa Sjedinjenim Državama.

- Ako bude u mogućnosti da putuje slobodno, to bi moglo normalizirati očigledna ruska kršenja međunarodnog prava - dodao je portparol, misleći na invaziju na Ukrajinu koju je Putin pokrenuo u februaru 2022.

Vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.