RUSKI PREDSJEDNIK

Putin će u narednim sedmicama posjetiti Sjevernu Koreju i Vijetnam

Novine pišu da bi Putin mogao posjetiti Vijetnam već u junu, najvjerovatnije odmah nakon posjete Sjevernoj Koreji

Platforma X

FENA

10.6.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Sjevernu Koreju i Vijetnam u narednim sedmicama, javile su u ponedjeljak ruske novine Vedomosti, a zvaničnik je izjavio Reutersu da je posjeta Vijetnamu planirana od 19. do 20. juna, ali još nije potvrđena.

Putinova posjeta Pyongyangu aktivno se priprema - potvrdio je za novine ruski ambasador u Sjevernoj Koreji Aleksandar Macegora.

Novine pišu da bi Putin mogao posjetiti Vijetnam već u junu, najvjerovatnije odmah nakon posjete Sjevernoj Koreji.

Zvaničnik u Vijetnamu kazao je Reutersu da su datumi posjete Hanoju dogovoreni, ali o dnevnom redu se još raspravlja. Energetika, vojna saradnja, poravnanje plaćanja i sporazum u oblasti obrazovanja među glavnim su temama o kojima se očekuje razgovor, naveo je zvaničnik.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un posjetio je Rusiju prošlog septembra radi razgovora s Putinom. Obišao je ruski svemirski lansirni centar, kozmodrom Vostočni na ruskom Dalekom istoku. Putin je tada obećao da će pomoći Sjevernoj Koreji u izgradnji satelita.

Kremlj je saopćio da Rusija želi izgraditi partnerstvo sa Sjevernom Korejom "u svim oblastima", ali nije potvrdio datum posjete, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.