BORAC ZA ISTINU

Ko je Žulijan Asanž, osnivač "WikiLeaksa"

Australac je postao poznat sredinom 2010. godine, nakon što je "WikiLeaks" objavio američke vojne dnevnike

Žulijan Asanž - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
N. H.

prije 5 dana

Žulijan Asanž (Julian Assange), 52-godišnji australski programer, osnivač i glavni urednik "WikiLeaksa", pušten je iz zatvora nakon što je postigao dogovor o priznanju krivice. 

Asanž je osnivač WikiLeaksa – međunarodne, neprofitne, zviždačke organizacije, koja je nastala na Islandu 2006. godine.

Australac je postao poznat sredinom 2010. godine, nakon što je "WikiLeaks" objavio američke vojne dnevnike iz Afganistana i Iraka te američke telegrame u novembru te godine.

Bivša američka vojna analitičarka Čelsi Mening (Chelsea Manning) poslala je ove informacije Asanžu.

WikiLeaks je postao slavan u aprilu 2010. godine, nakon što je ova web stranica objavila 39-minutni video na kojem američki vojnici iz helikoptera "Apache" gađaju i ubijaju više od deset Iračana, uključujući dvojicu Reutersovih novinara.

Ovaj snimak, koji je procurio od Manning, izazvao je globalno negodovanje i ponovo je raspirio debatu u vezi s američkom okupacijom Iraka i širim prisustvom na Bliskom istoku.

U julu te godine je "WikiLeaks", zajedno s nekoliko medijskih ispostava, kao što je "New York Times", objavio više od 90.000 američkih vojnih dokumenata u vezi s ratom u Afganistanu.

Među njima su bili ranije neprijavljeni detalji o smrti civila, o žrtvama prijateljske vatre, o američkim zračnim napadima, o ulozi mreže Al-Kaida u ovoj državi te o nacijama koje su pružale podršku afganistanskim liderima i talibanima.

Mjesecima kasnije "WikiLeaks" je objavio 391.832 dokumenata u vezi s ratom u Iraku.

Ovi izvještaji, poznati i kao dnevnici iračkog rata, pružali su detalje s terena o kojima su izvještavale američke čete, a koji datiraju od januara 2014. do decembra 2019. godine.

Ove procurjele vijesti su najveće u američkoj vojnoj historiji i objelodanile su ogromne civilne žrtve.

U novembru 2010. godine "WikiLeaks" je objavio stotine hiljada američkih diplomatskih telegrama, u događaju koji je poznatiji kao skandal "Cablegate".

Objavljeno je gotovo 250.000 izvještaja, koji datiraju od 1996. do februara 2010. godine.

Ovi telegrami su pružili analize i uvide iz više od 270 ambasada i konzulata iz cijelog svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.