HISTORIJSKI TRENUTAK

EU započela pregovore o članstvu sa Ukrajinom

Ovaj korak predstavlja istorijsku prekretnicu za obje strane, složili su se ukrajinski i lideri EU-a

Evropska unija. Twitter

Anadolija

prije 3 dana

Evropska unija (EU) je u utorak započela pregovore o članstvu sa Ukrajinom, javlja Anadolija.

Obraćajući se na međuvladinoj konferenciji EU - Ukrajina putem videopoziva, ukrajinski premijer Denis Šmial (Denys Shmyhal) je rekao:

- Danas zvanično počinjemo pregovore za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji, što je istorijski dan, historijski trenutak za Ukrajinu i Evropu i za našu naciju.

On je dodao da je „buduće članstvo Ukrajine najbolji odgovor na trenutne izazove Evrope i jedinstvena prilika za jačanje EU-a“.

Ispred EU-a, belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib složila se da je u pitanju istorijski dan za obje strane.

- Vaša zemlja je dio Evrope, evropske istorije, baštine i kulture. Radujemo se intenziviranju već dobro uspostavljenih veza - rekla je ona.

Proces proširenja 

Dodala je da je proces proširenja strateško ulaganje u mir, stabilnost i prosperitet i pokretač je poboljšanja ekonomskih i socijalnih uslova građana, smanjenja dispariteta među državama i njegovanja vrijednosti na kojima je unija zasnovana.

Ponovila je da EU ostaje posvećen podršci Ukrajini u odbrani njenog teritorijalnog integriteta sve dok to bude potrebno.

Evropska komisija 

Evropska komisija preporučila je početkom juna početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, ocijenivši da su dovoljno spremne za formalno otvaranje procesa koji bi u konačnici doveo do njihovog članstva.

Ukrajina i Moldavija su podnijele zahtjev za pridruživanje Evropskoj uniji ubrzo nakon početka rata Rusije i Ukrajine, dok su status kandidata dobile u junu 2022. godine.

U decembru su dobili zeleno svjetlo za početak pregovora.

Evropska komisija saopštila je 7. juna da su i Kijev i Kišnjev u potpunosti ispunili preostale reformske korake potrebne za početak zvaničnih razgovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.