UKRAJINSKI MINISTAR

Kuleba: Ukrajina će u bliskoj budućnosti potpisati sigurnosni sporazum s EU

Osiguranje pravednog i trajnog mira za Ukrajinu garantovat će dugoročnu sigurnost Evrope i poštovanje međunarodnog prava - kazao je Kuleba

Dmitro Kuleba. AP Photo/Mary Altaffer

FENA

prije 6 dana

Ukrajina očekuje da će u bliskoj budućnosti potpisati sigurnosni sporazum s Evropskom unijom (EU), izjavio je u ponedjeljak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

- Osiguranje pravednog i trajnog mira za Ukrajinu garantovat će dugoročnu sigurnost Evrope i poštovanje međunarodnog prava - kazao je Kuleba, a prenosi pres-služba ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Govoreći o vojnim potrebama Ukrajine, ministar je izjavio da je njegovoj zemlji potrebno više sistema protivzračne odbrane, uključujući Patriot i SAMP/T.

Osim toga, Ukrajini su potrebne stalne zalihe raketa protivzračne odbrane, artiljerijskih sistema i granata, raketa dugog dometa, dronova i sistema za elektronsko ratovanje, dodao je Kuleba.

Sredinom juna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je Kijev potpisao 17 sigurnosnih sporazuma i da se sprema da potpiše još deset, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.