UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: Sigurnosni sporazum EU i Ukrajine "unaprijedit će mir i prosperitet" u Evropi

Potpisat ćemo tri sigurnosna sporazuma, uključujući i jedan s EU kao cijelinom - kazao je Zelenski

Volodimir Zelenski. Anadolija

FENA

prije 2 dana

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će sigurnosni sporazum koji će biti potpisan između Kijeva i Evropske unije u četvrtak “unaprijediti mir i prosperitet" na cijelom kontinentu.

Zelenski je u posjeti Briselu, nekoliko dana nakon što je EU saopćila da otvara formalne pregovore o članstvu s Kijevom, gdje će se sastati s nekim od najžešćih pristalica Ukrajine pred ruskom invazijom.

- Potpisat ćemo tri sigurnosna sporazuma, uključujući i jedan s EU kao cijelinom - kazao je Zelenski u objavi na društvenoj mreži X.

- Prvi put, taj će sporazum učvrstiti opredijeljenost svih 27 država članica da Ukrajini pruže opsežnu podršku, bez obzira na bilo kakve unutrašnje institucionalne promjene - kazao je.

Ukrajina je potpisala 17 sličnih bilateralnih sigurnosnih sporazuma, uključujući one sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Njemačkom, Britanijom i Japanom.

To nisu paktovi za međusobnu odbranu, nego naglašavaju obaveze ključnih zemalja da podrže Ukrajinu vojnom, finansijskom, humanitarnom i političkom pomoći tokom niza godina.

- Svaki korak koji napravimo približava nas našem istorijskom cilju mira i prosperiteta u našem zajedničkom evropskom domu - izjavio je Zelenski, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.