BIH

Moj unuk je prve korake napravio u BiH

Filip Teodoresku, ambasador Rumunije

Tijana ĐEVIĆ

2.11.2014

Kada je, prije tri godine, došao u našu zemlju na dužnost, ambasador Rumunije u BiH Filip Teodoresku (Teodorescu) bio je fasciniran ljepotom glavnog grada, ali i ostatkom zemlje. Ovo mu je treća ambasadorska dužnost, a prethodne dvije bio je u Albaniji i Moldaviji. Inače, kako kaže, vrlo se rano počeo okretati ka diplomatiji. Još u srednjoj školi bio je siguran da će krenuti tim putem.

- Nakon što sam završio prvu godinu fakulteta na Odsjeku za historiju na Univerzitetu u Bukureštu, država Rumunija me je odabrala u ime ministarstva obrazovanja da me pošalju u Albaniju da bih nastavio studirati albanski jezik te kasnije mogao raditi za ministarstvo vanjskih poslova. Nakon studija historije, mislio sam da ću nastaviti s arheologijom, ali životni put odnio me na drugu stranu - kazao nam je Teodoresku.

Velika razlika

Koliko ste prije dolaska ovdje znali o našoj zemlji?

- Prije obavljanja ove funkcije imao sam veze s BiH samim tim što sam radio u ministarstvu vanjskih poslova. Prije nego što ću doći ovdje, jedan mlađi kolega podijelio je sa mnom svoje utiske te rekao da je BiH mnogo lijepa i fascinantna zemlja. Bio mi je vrlo interesantan dolazak u BiH, jer, tek kad sam došao, stekao sam pravo saznanje o zemlji koju sam prije posmatrao u okviru jedne cjeline - Jugoslavije. Tako da mogu reći da postoji velika razlika između onoga što sam nekada znao i stvarnosti koja je ovdje prisutna.
 
Koliko ste se uspjeli upoznati s turističkim ljepotama BiH?

- Za tri godine imao sam dosta prilika da upoznam BiH i njene turističke potencijale. Tražio sam da moja rezidencija bude u Starom Gradu zato što volim puno šetati u slobodno vrijeme i volim biti u kontaktu s ljudima. Volim uživati u ljepotama i spomenicima, koji su naročito prisutni u ovom dijelu grada. Imam prelijep pogled na grad. Za mene historija nije ono što sam pročitao, već ono što sam doživio u ovom lijepom gradu. Ispred rezidencije u kojoj sam smješten nalazi se lijepa džamija. A sto metara dalje je crkva Svetog Ante. I vizuelno i zvukom se dočarava taj osjećaj lijepih mjesta i zgrada. Sve u BiH je lijepo. Posjetio sam Tekiju, vodopad Kravice, Banju Luku, Bijeljinu... Posebno su me fascinirale vaše rijeke i njihova zelena boja. Tek sada mogu shvatiti zbog čega je ova regija interesantna svima onima koji gledaju na vas.

Kako izgleda Vaš dan i kako provodite slobodno vrijeme?

- Mnogo vremena provodim radeći. U slobodno vrijeme volim šetati, posjećujem turistička mjesta, posebno Stari Grad, koji je spoj orijentalnog i modernog. U jednom dijelu možete se osjećati kao da ste u Beču, a u drugom kao da ste u Istanbulu. Dosta posjećujem umjetničke događaje, posebno operu i balet u Narodnom pozorištu.

filip-teodoresku-rumunski-ambasador-03-is

Teodoresku: Studirao historiju

Je li Vam bilo teško savladati jezik?

- Kada sam tek počeo učiti jezik, prva poteškoća s kojom sam se susreo bila je ta što vaš jezik pripada slavenskoj grupi jezika, a rumunski potječe iz latinskog. Možda je neke fraze teško prevesti na engleski s jezika ovog područja. Filolog sam i prilično sam osjetljiv na jezike i mogu dosta razumjeti bosanski.

Je li Vaša porodica s Vama u Sarajevu?

- Supruga je ovdje, a imam i kćerku koja je u Rumuniji. Uživam ovdje sa suprugom, posjećujemo dosta mjesta. Kćerka i zet mnogo vole Sarajevo. Moj unuk je prve korake napravio ovdje, tako da će nova generacija moje porodice imati veze sa Sarajevom.

Koliko često idete u Rumuniju i provodite li praznike ovdje?

- Program rada me obavezuje da ostanem ovdje, tradicionalne praznike volim i provodim ih ovdje zato što uživam u tome. Drugi članovi porodice dođu ovdje da uživamo zajedno. Kurban-bajram sam prvi put proslavio kada sam bio u Albaniji u kući jednog Bošnjaka. Tako da svaki put kada je taj praznik, sjetim se toga i imam osjećaj da je bilo predodređeno da dođem ovdje.

Gurman sam

Ima li neko tradicionalno bosansko jelo da Vam se posebno dopada?

- U BiH mi se sviđaju sva tradicionalna jela. Moja supruga je veoma fokusirana na ćevape. Međutim, ja volim probati različita jela, posebno mi se sviđaju džigerica i bosanski lonac, ali mogu reći da je sve ukusno. Gurman sam. Također volim i baklave. Vino je vrlo dobro, posebno volim suho iz Čitluka. Tako da je na tom polju Bosna blagoslovljena zemlja. Mi u Rumuniji imamo, također, dosta dobrih vina te šljivovicu.

Čime se bavi Vaša supruga?

- Ona je u penziji i šefica je u kuhinji. Upotpunjuje moje aktivnosti bilo šta da radim. Čini mi se da se i kod vas kaže da se sve vrti oko žene. Uključena je u društvene i humanitarne aktivnosti. Trenutno priprema bazar koji će biti održan krajem godine.

Kako biste opisali život ambasadora?

- Život ambasadora je interesantan i pun odgovornosti. Morate profesionalno predstavljati vrh diplomatske aktivnosti. Također je dosta produktivan i omogućava vam da upoznate zemlje i ljude na visokim pozicijama, koji vam mogu pomoći u ostvarivanju korisnih dijaloga po pitanju bilateralnih odnosa. Ono što je bitno jeste da život ambasadora ima dvije strane - da ste analitičar i da kreativno opisujete ono što se dešava. Niste dobar diplomata ako samo sjedite u kancelariji. Morate razgovarati s ljudima i dijeliti iskustva. S druge strane, nije jednostavan ni lak privatni život. Odsječeni ste od svoje porodice i zemlje. Na kraju svoje karijere, kad se vratite u matičnu zemlju, neki se osjećaju kao stranci.

Šta planirate nakon odlaska u penziju?

- Diplomatski posao vam brani da se bavite bilo kojim biznisom, trgovinom, tako da svoj život gradite na diplomatiji i odnosu s ljudima. Dajete prednost duhovnim stvarima, a ne materijalnim. Potrudit ću se da održavam znanje koje sam stekao. Možda ću nekada upotrijebiti znanje da popravim odnose među ljudima, djelujući u okviru nevladinog sektora.

Prelijep život

Šta biste poručili našim čitaocima?

- Ljudi u BiH su veoma dobri. Želim im da žive dobar život, iskoriste sve prilike koje mogu, ostvare svoje snove i da žive život koji je ovdje prelijep.

Misle da sam iz Slovenije

Možete li nam ispričati neku anegdotu iz Vašeg diplomatskog rada?

- Pa, s obzirom na to da slabije poznajem jezik, kada komuniciram s ljudima, oni na prvu misle da sam iz Slovenije. Tako da će me možda, ako odem u Sloveniju, tamo pitati jesam li iz Bosne.


Niste dobar diplomata ako samo sjedite u kancelariji. Morate razgovarati s ljudima i dijeliti iskustva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.