BIH

DIZDAREVIĆ: Vojni sukob Saudijske Arabije i Irana mogao bi dovesti do katastrofe!

Diplomata i poznati bh. novinar za "Avazov" portal analizira prilike na Bliskom Istoku

D. KOVAČ

20.1.2016

Napetost između Saudijske Arabije, u kojoj su na vlasti Suniti, te Irana, pretežno naseljenog Šiitima, eskalirale su ovog mjeseca kada su zvanični Rijad i niz njegovih saveznika prekinuli diplomatske veze sa Teheranom.

Do prekida svih diplomatskih odnosa dviju zemalja došlo je nakon što su demonstranti zapalili saudijska diplomatska predstavništva u Iranu, a nakon što je Arabija 2. januara pogubila šiitskog vjerskog vođu Nimra al-Nimra.

Značajna destabilizacija

Zaoštravanje odnosa između Saudijske Arabije i Irana u značajnoj je mjeri unutrašnja stvar same Arabije i pokušaj da tu dramu prebaci na regionalni teren kako se svijet ne bi fokusirao na njenu unutrašnju destabilizaciju - ocijenio je u izjavi za "Avazov" portal Zlatko Dizdarević, diplomata, analitičar, poznati bh. novinar i odlični poznavatelj prilika u regionu Bliskog Istoka.

Prema njegovom mišljenju, nakon smrti bivšeg i dolaskom novog kralja u Saudijskoj Arabiji situacija se značajno destabilizirala. Kao jedan od razloga navodi ubrzano političko i ekonomsko urušavanje unutar same zemlje.

- Ovo vještačko obaranje cijena nafte da bi se Rusi porazili vratilo im se kao bumerang, s obzirom da je Arabija prošle godine imala oko 90 milijardi dolara minusa u svom godišnjem budžetu, zbog toga što se ta preniska cijena nafte prelamala i preko njih - rekao je Dizdarević.

Napominje kako se Arabija u međuvremenu paralelnim duplanjem troškova za naoružanje dovela u kritičnu ekonomsku situaciju, što bi prije nekoliko godina vjerovatno zvučalo paradoksalno i smiješno.

Mnogi politički analitičari idu toliko daleko tvrdeći da će se u Saudijskoj Arabiji desiti sljedeća Sirija - potcrtao je Dizdarević.

Na vlasti su neiskusni

Kao još jedan razlog navodi da je na vlast u Arabiji došla ekipa preambicioznih, a ne osobito iskusnih mladih utjecajnih ljudi.

- Jedan od njih je ministar odbrane koji je naprasno dovučen kao tzv. broj 2 nasljednik sadašnjem kralju, zatim broj 1, koji i jeste bio ranije prijestolonasljenik, a on je ujedno i ministar unutrašnjih poslova. Imate i ministra vanjskih poslova, koji se također ne odlikuje nekom velikom taktikom i mudrošću - rekao je Dizdarević.

Ističe kako je u Arabiji došlo do panike nakon što je Iran potpisao sporazume ne samo sa Amerikom, nego i sa drugim velikim silama svijeta.

U Arabiji je percepcija takva da su im Iranci najveći historijski neprijatelji, ne samo zbog podjele na Šiite i Sunite, već i iz niza drugih razloga. Činjenica da se Iran vraća na veliku svjetsku političku scenu, i to upravo ovim sporazumima i procesima koji se samim time otvaraju, u Saudijskoj Arabiji je izazvala dodatnu paniku - ocijenio je Dizdarević.

Likvidacija šiitskog vjerskog vođe Nimra al-Nimra, kako navodi, predstavlja izraz potpunog odsustva bilo kakve političke mudrosti Saudijske Arabije, kao i jedne potrebe za izazivanjem sukoba i zaoštravanja odnosa u regionu.

zlatko-dizdarevic

Dizdarević: Interesi su prevashodno vlastodržački i energetski

Panika među četvorkom

Rusija i Amerika postigli su interni sporazum oko toga u kojem pravcu politički rješavati Siriju, a donesena je i Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a na tu temu, gdje se Assadov odlazak više ne postavlja kao uslov - podsjetio je Dizdarević.

- U tom smirivanju sirijskog i regionalnog problema, u kojem su se Amerikanci i Rusi u suštini dogovorili, samo smirivanje situacije u Siriji panično je za četiri zemlje: Francusku i Veliku Britaniju, koji prvi put poslije 100 godina ispadaju iz igre na Bliskom Istoku, gdje su kolonijalno dominantno vladale stoljeće, te Tursku i Saudijsku Arabiju, koje time gube teren za svoje interese u arapskom svijetu - smatra Dizdarević.

Naglašava da je svako razmišljanje o bliskoistočnim sukobima, koje polazi od bilo kojeg drugog razloga izvan geostrategije energije i geostrategije teritorije, u startu na pogrešnom tragu.

- Interesi su prevashodno vlastodržački i energetski. Vjera, unutrašnje historijske veze, odnosi muslimana i kršćana, te Šiita i Sunita uvijek su alati preko kojih se realizuju ovi suštinski veliki ciljevi. Ja ne mislim da su vjerski sukobi osnova ovakvih sukoba, već mislim da se vjera zloupotrebljava, da se njom manipuliše kako bi se zapravo vodili neki drugi ratovi - tvrdi Dizdarević.

- Ako bi hipotetički došlo do eksplozije sukoba između Saudijske Arabije i Irana, mislim da bi to za sobom povuklo užasnu situaciju, zato što je Bliski Istok prenakrcan oružjem. Jedan takav sukob morao bi na ovaj ili onaj način da uvuče i mnogo veće igrače u tu cijelu priču, a to bi bila katastrofa - ocjenjuje Dizdarević.

Dodaje kako zbog posljednjih signala koji iz Amerike idu prema Arabiji, koji baš i nisu najsretniji za tu zemlju, postoji jedna svijest o toj cijeloj opasnosti, do koje, kako navodi, ipak ne bi trebalo doći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.