BOSANSKI BROD Uprkos hladnom vremenu

Za časni krst plivalo 18 takmičara

Vladimir Bačić je prvi stigao na cilj

Slađan Jeremić
19.01.2019 17:10

Pobjednik Bačić preuzima zlatni krst od Ilije Jovičića

Uprkos hladnom vremenu, ove godine je 18 Brođana plivalo do časnog krsta, a Vladimir Bačić je prvi stigao na cilj.

- Kažu da je nekada ranije to bila tradicija, ali od raspada Jugoslavije u Bosanskom Brodu se 4. put održava ova manifestacija. Pobijedio sam 2016., prošle i ove godine, dok je Bojan Ristić bio najbolji 2017., a ove godine za nijansu sam bio brži od njega. Ovo je za mene poseban osjećaj, veoma sam sretan. Voda je bila hladna, ali kada znate da vam podršku pružaju porodica, brojni sugrađani, sveštenstvo i rukovodstvo grada, onda ništa nije teško - rekao je Bačić.

Njemu je brodski svećenik, protojerej – stavrofor Jovo Banović uručio ikonu i poklone, a načelnik Bosanskog Broda Ilija Jovičić uručio mu je zlatni krst i pohvalu.

  • 18 hrabrih Brođana pred početak plivanja
    18 hrabrih Brođana pred početak plivanja Foto: (Slađan Jeremić)

- I staro i mlado došlo je na plato pored rijeke Save. Zahvalni smo SPC koja njeguje našu tradiciju, ali i Turističkoj organizaciji. Ovih 18 mladih ljudi pokazalo je hrabrost. U ovom gradu za sve ima mjesta da lijepo i složno živimo. Imamo veliku tradiciju, a nadam se da ćemo iduće godine proširiti sadržaje - poručio je Jovičić.

Organizator 4. plivanja za bogojavljenski krst bila je Turistička organizacija ove lokalne zajednice.

- Ovakve manifestacije predstavljaju posebno zadovoljstvo. Ovim njegujemo tradiciju, snažimo običaje. Ovaj događaj je i atrakcija i duhovni čin. Bilo je dobro, bit će još i bolje u narednom periodu - poručila je Ružica Maslić, direktorica brodske Turističke organizacije.

Manifestaciju je pratilo više stotina građana Bosanskog Broda.

  • Nisu se uplašili hladne Save
    Nisu se uplašili hladne Save Foto: (Slađan Jeremić)
NA VRH