GORAŽDE

Bosanskopodrinjskom kantonu prijeti kolaps

U pitanju su, prije svega, BPK i Posavski kanton, koji bez podrške iz budžeta FBiH ne mogu finansirati svoje osnovne ustavne obaveze

Premijerka BPK Aida Obuća. A. Bajramović

Piše: Al. B. /Avaz.ba

6.4.2020

Burne reakcije u BPK Goražde izazvala je odluka Vlade FBiH da, umjesto direktne podrške sredinama pogođenim pandemijom koronavirusa, planirani 21 milion KM usmjeri u nabavku medicinske opreme. U ovom iznosu su, pojašnjavaju, i sredstva koja su do sada usmjeravana u budžete finansijski neodrživih kantona, a bez njih BPK Goražde prijeti kolaps sistema. 


Senad Čeljo. A. Bajramović

– U pitanju su, prije svega, BPK i Posavski kanton, koji bez podrške iz budžeta FBiH ne mogu finansirati svoje osnovne ustavne obaveze. Mi smo o tome izvijestili Vladu FBiH. Zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, stanje je sada mnogo složenije i nama je prvobitnom odlukom Vlade FBiH bilo namijenjeno 2,9 miliona KM. To je bio minimum da bismo se mi, nakon svega, mogli oporaviti. Očekujem da se pronađe rješenje za Posavinu i Podrinje te da grant sredstva koja smo imali ranijih godina, budu osigurana i u 2020. – kazala nam je premijerka BPK Aida Obuća.


Reagirali su i poslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH sa područja BPK, čiji će glasovi prilikom usvajanja ovakve odluke o raspodjeli sredstava biti veoma važni. Bez granta iz budžeta FBiH, BPK ide ka potpunom kolapsu.

 - Mislim da su od starta pogrešno pristupili raspodjeli sredstava u visini od od 21 milion KM, koji se odnosi na podršku nižim nivoima vlasti. To je od starta prezentirano kao podrška u borbi protiv koronavirusa, a to je, ustvari, kod s kojeg su uvijek podršku dobivali kantoni i općine koji su ekonomski neodrživi – Posavski kanton, BPK, Livno, a prošle godine i Bihać zbog požara u Bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”. Očito je bilo i nepravedne raspodjele i mi smo na kraju platili ceh – kaže delegat u DN PFBiH Senad Čeljo.

Ako se nepravda prema BPK ne ispravi, dodaje Čeljo, odluke Vlade FBiH neće imati podršku delegata iz BPK, jer je funkcioniranje ovog kantona dovedeno u pitanje.

Danas je zasjedao i kolegij Skupštine BPK Goražde. A. Bajramović

Danas je zasjedao i Kolegij Skupštine BPK Goražde, koji je počeo pripreme za vanrednu sjednicu Kantonalne skupštine. Delegate u DN PFBiH iz BPK Kolegij je zadužio da održe zajednički sastanak, na kojem će usaglasiti stavove kako bi zajednički nastupili na nivou FBiH i osigurali podršku koja je bila najavljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.