NA LICU MJESTA

Život se vraća u Mostar: Ni u Starom gradu nije sve tako pusto

Danas su svoja vrata otvorili frizerski saloni, brijačnice, kozmetičari, pedikeri, brojni obrtnici i trgovine

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

4.5.2020

Svi s oduševljenjem dočekali popuštanje mjera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Nakon što su više od mjesec i po bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas su svoja vrata otvorili frizerski saloni, brijačnice, kozmetičari, pedikeri, brojni obrtnici i trgovine. 

Tako se u Mostar, centar Hercegovine, život lagano vraća, a i na ulicama kojima smo prošetali, osjeća se blagi optimizam. Neobična slika danas pred brijačkom radnjom "Marija" na ulazu u stari dio Mostara. Vlasnica Marija, koja 40 godina radi na ovom mjestu, kaže nam da su je stalne mušterije danima zvale i pitale kada će otvoriti.

- Jedva su čekali, a i ja sam, naravno. Evo, vidite, stavila sam im razmak, svi će doći na red, sve mjere koje su propisane, poštujemo i idemo dalje - optimistična je bila Marija.

S druge strane, u staroj gradskoj jezgri većina objekata i dalje je pod ključem. Ipak, i u tom dijelu grada, u UNESCO-ovoj zoni, osjeti se drugačija atmosfera nego prethodnih dana.

Tako je svoj atelje otvorio poznati umjetnik Sead Vladović Guče. Nije, kaže, radio od 16. marta.

- Tužno je sve ovo, mi i ovaj grad živimo od turizma, a pitanje je dokle će sve ovo trajati. Otvorio sam radnju i da provjetrim, prozračim, dezinficiram, a bolje je za nas, na koncu, da sve radnje budu otvorene, jer bi se ljudi opustili – kazao nam je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.