KOLUMNE

Poruke iz Zagreba

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

18.2.2015

Sada kada je Kolinda Grabar-Kitarović položila predsjedničku zakletvu, mnogima je jasno da će nova čelnica Republike Hrvatske biti najviše prozapadno orijentiran lider od  osamostaljenja ove države 1991. To bi morala biti najbolja vijest i za Bosnu i Hercegovinu.

Tako treba čitati i sasvim jasne stavove prema glavnom susjedu Srbiji, ali i prema onome što bi se, blago rečeno, moglo nazvati povremeno šaranje Beograda prema BiH, za razliku od dugogodišnje konzistentnosti Zagreba kada su bh. prioriteti, od NATO-a do EU, u pitanju.

A bosanski izbor sasvim je jasan! Uz ustoličenje Grabar-Kitarović iz Zagreba su stigle i druge važne poruke za političku budućnost Bosne. Te će evropske tekovine i BiH morati prihvatiti, prije ili kasnije.

Pobjeda Grabar-Kitarović osvojena je tek u drugom krugu. I tek time je dato pravo svim građanima, a ne samo partijskim biračima, da izraze svoju slobodnu volju. Ovi drugi, dobro uhljebljeni “partijski vojnici”, bez evropskog izbornog mehanizma, nažalost, još kroje sudbinu u stranački razgrabljenoj Bosni.

U Hrvatskoj je Grabar-Kitarović već dala ostavku i na svoje članstvo u HDZ-u.

Da je sreće i zakona, to su trebali učiniti i članovi bh. Predsjedništva BiH. A ne da se bore da još budu i predsjednici svojih stranaka za vrijeme najvažnijeg političkog mandata?! U pravu su i oni koji kažu da je za BiH prva i najvažnija evropska kapija od sada upravo u hrvatskoj prijestonici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.