KOLUMNE

Jahači magle

Komentar dana

Autor:Hajrudin PROLIĆ

22.2.2015

U sjajnom filmu "Američke varalice" lik kojeg glumi Kristijan Bejl svojim potencijalnim poslovnim partnerima predstavlja lažnog šeika kao ozbiljnog investitora teškog nekoliko milijardi dolara. "Šeik" skoro da i nije Arap, nije čak ni rođen u domovini predaka, već u Americi, ali svoju ulogu je odlično odradio, uspjevši prevariti čak i okorjele mafijaše spremne na svaku vrstu podvale.

Otprilike takav cirkus godinama izvodi i Bakir Izetbegović, koji svako malo obećava milionske investicije iz arapskih zemalja i po Bosni i Hercegovini za ruku vodi navodne šeike i ultrabogataše. Nedavno smo, tako, mogli posvjedočiti sličnoj sceni u Trnovu, kada je "investitor" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ustvrdio kako će u ovom dijelu naše zemlje uložiti 4,5 milijardi KM.

Priča zvuči lijepo i obećavajuće, ali postoji "kvaka" zbog koje ne treba vjerovati u nju - ova navodna investicija je najavljena na Sarajevo biznis forumu (SBF). Da, istom onom poslovnom skupu koji se održava još od 2010. i putem kojeg se uredno emitiraju lažna obećanja o nevjerovatnim sumama koje će biti uložene u bh. privredu. Međutim, od na SBF-u obećanih miliona i milijardi do sada je u BiH ušlo nula konvertibilnih maraka!

Forum organizira BBI banka pod pokroviteljstvom, naravno, člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića. I umjesto da se crveni od srama što propagira vjerovatno najneuspješniji ekonomski skup u Evropi, Izetbegović nastavlja prodavati maglu osiromašenom narodu u BiH te i dalje priča o investicijama, bogatim Arapima, milijardama "nečega"...

Ali, kad se premota film, shvati se da, ustvari, Izetbegović ništa drugo i ne zna nego samo bacati prašinu u oči. Dovoljno je podsjetiti na neke njegove prethodne epizode. Recimo, one o zlatnim kašikama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.