KOLUMNE

Nenaučene lekcije

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

23.2.2015

Četiri osobe smrtno su stradale preksinoć na dijelu Površinskog kopa Dubrave kod Tuzle, kada se, dok su iskopavali ugalj, na njih obrušila jalovinska etaža, odnosno nekoliko hiljada kubika zemlje i zatrpalo ih.

Nije više bitno jesu li nesretni mladići, inače svi s područja Dubrava, stradali zato što su ilegalno vadili ugalj u zoni površinskog kopa, od čije prodaje su inače prehranjivali porodice. Bilo ko da se u tom trenutku zatekao na istom mjestu doživio bi istu sudbinu.

Naime, nesreća se dogodila u vrijeme takozvane međusmjene, odnosno petnaestak minuta nakon što je redovna smjena rudara otišla s kopa. Da je bilo drugačije, tragedija bi bila nesaglediva.

Urušavanje dijela gradilišta upravo na mjestu gdje su preksinoć poginula četiri mladića na površinskom kopu Dubrave očekivalo se svakog dana. Naime, zbog enormne eksploatacije uglja gdje niko ne zna iz kojih razloga i prema čijem naređenju nema otkopavanja nove otkrivke, stvorila se kosina od stotinjak metara visine, od čijeg rušenja su svi strepili.

Samo prije sedam dana na Površinskom kopu Dubrave boravio je glavni federalni rudarski inspektor i uvjerio se u katastrofalne uvjete u kojima rudari rade.

Najnovija nesreća samo je još jedna od mnogih koje su se u BiH dogodile posljednjih godina. To što je u Dubravama zemlja zatrpala ilegalne, a ne legalne kopače uglja, nije opravdanje odgovornima za nemoguće uvjete u kojimA svakodnevno rade rudari ovoga kopa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.