KOLUMNE

Prije Papa nego penzija

Komentar dana

Autor:Adnan DŽONLIĆ

4.6.2015

Višegodišnje zezanje između navijača Željezničara i Sarajeva o tome „ko je češći na Koševu, papa ili titula“, ovih dana dobilo je svoju „penzionersku verziju“. 

Izgleda da će papa Franjo prije u BiH nego penzije, trebalo je biti samo pošalica, po čemu su Bosanci u svakoj (ne)prilici poznati. 

Ali, nije. Postalo je zbilja, a da skoro niko nije reagirao. Od isplata svima, prvog u mjesecu, termini su pomjereni na peti, a sad već na osmi dan u mjesecu. Da bude „bezbolnije“, potrudili su se nadležni tako što su isplate uglavnom formalno počinjale petkom, a nastavljale i sedam-osam dana „jer nema dovoljno novca“.

I kakva je utjeha podatak da je već nekoliko mjeseci zaredom najniža 326, a najviša 2.174 KM, kad ovu prvu prima većina penzionera. Uglavnom oni koji su pošteno na pozicijama radnika odradili svaki dan u svojih 35 ili 40 godina staža. Nisu ni sanjali da im mirovina može donijeti sve, samo ne mir. 

Stigla je titula na Koševo, Papa će u subotu stići u BiH, a penzije će „od ponedjeljka“. Kao i pravna država i pravda. A narod, penzioneri pogotovo, šute i trpe. Najsavjesnije platiše komunalija reći će, više za sebe: Ma neka je zdravlja, preživjet će se.

A onda će im preglomazna administracija pojesti još jedan dio njihovog zasluženog novca, baš kao što su im proteklih godina pojeli nekoliko mjesečnih penzija, pa će penzije biti desetog, petnaestog...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.