KOLUMNE

Car je go

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ([email protected])

11.9.2015

Polako se sliježe prašina i stišava bura koju je podigao zahtjev Misije OSCE-a u BiH za uvid u predmete ratnih zločina vođenih pred Tužilaštvom, odnosno Sudom BiH, a nakon što je Kolegij tužilaca Tužilaštva BiH odobrio OSCE-u da zaviri u slučajeve ratnih zločina vođene pred bh. pravosuđem. No, zabrinjavajuće je ono što je sve otkrio, pokrenuo, a možda i zaustavio ovaj zahtjev. 

Svjedoci smo da su proteklih dana predstavnici pojedinih političkih partija, a i institucija, govorili da se OSCE želi miješati u rad pravosuđa u BiH i narušiti tajnost predmeta.  

A onda je šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur javno kazao da OSCE nije tražio uvid u predmete koji su u toku, nego u one završene, a sve kako bi mogao kroz konkretne pokazatelje kazati je li bh. pravosuđe ili nije radilo dobro. 

Stoga se s pravom nameće pitanje koga je i zašto zabrinula analiza koju će uraditi ova međunarodna organizacija o završenim predmetima? Boji li se neko možda da će biti otkrivena njegova odgovornost u slučaju Novaka Đukića, presuđenog zločinca koji zahvaljujući nečijem nemaru, danas slobodno šeta Beogradom? 

Mogu li predstavnici sudske vlasti kazati građanima BiH da u ovoj zemlji ne žive ljudi i pojedinci koji su iznad zakona, za koje zakoni ne vrijede? Znamo svi da ne mogu i ako to kažu, onda je to laž. 

U tom je kontekstu važno i hoće li analiza OSCE-a potvrditi riječi ambasadora Mura da je bh. pravosuđe pod političkim pritiskom, na šta su požurili reagirati pojedinci iz nekih pravosudnih institucija. No, sve one koji su digli kuku i motiku na ovakve ocjene demantira opće stanje u bh. društvu, koje nikada nije bilo gore, a za koje zasigurno odgovornost snose tužioci i sudije. 

Zato je dobro da je došlo do zahtjeva OSCE-a i njegove realizacije, i što je konačno došlo vrijeme da neko, u ovom slučaju ambasador Mur, kaže da je car go. 

Ostaje nada da će i naši carevi konačno početi raditi u interesu pravde i naroda, poput onog gologa iz njemačke bajke, koji je sam dokrajčio svoju bahatost i oholost tek nakon što mu je surova istina sasuta u lice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.