KOLUMNE

Manipulacija penzionerima

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

31.1.2016

Premijer Federacije Fadil Novalić, kao i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača oštro su demantirali informacije da će u FBiH doći do smanjenja ionako jadnih i nikakvih penzija. Kuhinju koja je plasirala laž o smanjenju primanja najosjetljivijih kategorija u državi, sudeći prema kasnijim reakcijama, lako je bilo prepoznati.

Istovremeno kada su s razlogom uplašeni penzioneri na vijest o smanjenju penzija reagirali, stiglo je i oglašavanje iz “zaprepaštenog SDP-a” s porukom da je smanjenje “okidač potpunog socijalnog sloma u BiH”, tačnije socijalnog bunta koji bi, sudeći prema onom kako su zakukurikali, morao uslijediti nakon svega. Kome je, zaista, trebala manipulacija sa smanjenjem penzija?  

Trebala je mnogima koji ovih dana, čučeći iza ograde, pokušavaju u javnost progurati priču kako aktuelni SBB-ov ministar u Vladi FBiH, eto, penzionerima hoće da smanji i ono malo crkavice koju primaju i tako izmanipulirati građane da ustanu na proteste, pobune... Baš kao da je Zukan Helez!

Jer kako drugačije tumačiti ove podvale i brzopotezne reakcije političke partije za čije su vladavine država BiH i njeni penzioneri, i borci, i invalidi, i radnici, i sve što je disalo i hodalo u ovoj zemlji, dovedeni na egzistencijalno dno, ispod kojeg postoji samo mrak s njihovim pečatom i potpisom?!

- Vlada Federacije BiH, kao i resorno ministarstvo niti su razmišljali niti su imali u planu niti namjeravaju da u bilo kojoj formi smanje postojeće penzije - reagirao je na udbašku izmišljotinu ministar Drljača, na što su njeni autori brzo klepnuli ušima čekajući, naravno, drugu priliku.

Jasno je da nema govora o smanjenju penzija u FBiH, ali da će u trenucima političke destabilizacije u BiH, nastale hapšenjem lidera SBB-a Fahrudina Radončića, oni koji su izbornom metlom otjerani iz političkog života zemlje raznim zloupotrebama i lažima krenuti da je dodatno destabiliziraju, to je svakome jasno. Činjenica da su krenuli od penzionera, govori o kakvoj se sorti ljudi radi!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.