KOLUMNE

Jesmo li na to spali?

Piše: Kenan KEŠMER

2.12.2017

Možda zvuči kao sprdnja, ali nije. "U zeničkoj Osnovnoj školi 'Alija Nametak' održana svečanost povodom obnove toaleta", glasio je naslov teksta objavljenog na brojnim internetskim portalima. Priređen je i kulturno-muzički program. 


- Bio je to lijepo organizovan program kojim su učenici i nastavnici škole željeli iskazati zahvalnost turskoj vojnoj misiji u BiH - kazao je Jasmin Imamović, predsjednik školskog odbora.

Ova tragikomična vijest ustvari je slika stanja društva, ali i vlasti koja je isto to društvo dovela do tog stanja. 

U tom stanju vijesti su nam postale najbanalniji događaji. Događaji toliko banalni da bi ih u normalnim državama prešutjeli, sakrili.

"Očišćeni tramvaji GRAS-a", "Danas bez redukcije vode", "Otvorena trafostanica" i, naravno, neprevaziđena, iako joj ova o obnovi toaleta opasno konkurira, "Otvoren trotoar ispred Predsjedništva BiH".

Dvadeset i kusur godina od ratnog razaranja državom vladaju manje-više isti ljudi, ista stranka, ista ideologija. Dvadeset i kusur godina nisu u stanju napraviti veću vijest od toga da je obnovljen toalet ili da je otvoren trotoar.

Maheri su zato da proizvedu kolektivni strah od novog razaranja. U tom strahu narodu možda i godi vijest da je negdje nešto otvoreno ili obnovljeno.

Nije teško dokučiti taktiku. Oproban je to sistem najtvrdokornijih diktatura: Usadi strah da narod ne pita za više i bolje.

Godinama već pokušavaju nas mentalno zatući pa da se ovakvim vijestima radujemo i da im aplaudiramo. Jesmo li na to spali?


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.