KOLUMNE

Bijeg od velike nepravde

Piše: Edin SKOKIĆ ([email protected])

9.12.2017

Posljednji egzodus bosanskohercegovačkog stanovništva uopće nema dodirnih tačaka s uvriježenom frazom „otišli su trbuhom za kruhom“. 

Iz Bosne i Hercegovine posljednjih godina ne idu samo gladni i oni koji nemaju, odlaze kompletne porodice visokoobrazovanih kadrova koji u aktuelnom sistemu vrijednosti ne vide šansu za bolju budućnost. 

Odlaze zbog nepravde! 



Odlazak ili egzodus, kako ga sve češće nazivaju, nije potakao vlastodršce na konkretnu reakciju. To što su sela oko Kaknja ili Tuzle, Podrinja ili Posavine opustjela kao da nije njihova briga. I zbog toga ne treba gajiti iluzije da će egzodus u dogledno vrijeme biti zaustavljen!

Šta je s onima koji ostaju i kakva ih budućnost čeka? Šta će biti s Bosnom i Hercegovinom za stotinu godina i hoće li u njoj biti onih dobrih Bošnjana? Danak kratkovidne politike naših izabranih zvaničnika već smo nebrojeno puta skupo platili u dalekoj i bliskoj prošlosti.

Niti smo Švica u malom, niti zemlja koja ozbiljno pretendira na integraciju u društvo modernih evropskih zemalja. Dok građani sa svih strana odlaze, skoro glavom bez obzira, političari stopiraju naš proevropski put zarad sitnog šićara na predstojećim izborima.

Samo u 2017. godini BiH je napustilo 35.000 njenih građana. Vjerovatno bespovratno! Mijenjajte politike, okrenute se ljudima, dok ne bude (pre)kasno.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.