KOLUMNE

Delegatska posla

Piše: Goran DAKIĆ

28.12.2017

Vijeće naroda RS tek je jedan primjer u moru mnogih

Piše: Goran DAKIĆ ([email protected]

Nisu bitni ljudi, bitno je ono što ja kažem! Tim riječima mogli bi se opisati postupci brojnih poslanika i delegata širom BiH koji će po nalogu šefa stranke ili njegovih ađutanata zaboraviti zašto su birani na mjesta na kojima primaju plaće koje su za većinu bh. građana misaona imenica.

Posljednji primjer dolazi s adrese na kojoj se nalazi Vijeće naroda RS. Delegati Kluba Bošnjaka nisu usvojili vitalni nacionalni interes na budžet RS za narednu godinu, i to nakon što je federalni premijer Fadil Novalić okrenuo nekoliko brojeva i tražio suspenziju tog akta.

Ostali delegati, kao i poslanici „Domovine“ u Narodnoj skupštini RS, složit će se da je bilo više nego mnogo elemenata za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, ali to, naprosto, nije bilo dovoljno, jer je interes Bošnjaka i Hrvata u RS manje značajan od političkih interesa jednog premijera.

I to je priča koja nije nova, koja se priča neprestano i kojoj nema kraja. Mi ih biramo da zastupaju nas, a oni uglavnom brane lične i interese svojih stranaka. Građani su u desetom planu. Njihove potrebe niti ko čuje niti ko mari za njih.

I u trenutku kada Vlada RS donosi odluku prema kojoj će najniža plaća u ovom bh. entitetu biti 410 maraka, delegati Vijeća naroda RS imaju ista primanja kao i poslanici NSRS. Mjesečno uberu skoro tri milje maraka sa svim dodacima, a pred kamerama slažu zabrinuta lica.

Sve je i svuda isto. Vijeće naroda RS tek je jedan primjer u moru mnogih. Razlike nema. Hoće li biti bolje? Možda. Kada će biti bolje? Onoga dana kada jedan Fadil ne bude važniji od desetina hiljada ostalih. 

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.