KOLUMNE

Kanta benzina

Piše: Maja RENER-SMAJOVIĆ ([email protected])

14.1.2018

Ugašen je jedan požar. Čim su zenički komorati zaprijetili samospaljivanjem, nakon što su stupili u štrajk glađu, ekspresno se našao termin za hitnu telefonsku sjednicu Vlade i odluku da se da novac za 44 rudara koja su stekla uvjete za penziju.  

Kada su rekli da neće prekidati štrajk dok se ne nađe rješenje i za njihovih 117 kolega, ekspresno su i uprave „Elektroprivrede BiH“ i Rudnika Zenica „iznašle mogućnost“ da se uplate doprinosi i za njih. Štrajk glađu je zamrznut na deset dana, a ostalo je pitanje zašto je uopće moralo do ovoga doći. Novac koji su našli nadležni nije pao s neba baš tog dana. Zašto se čekalo?  

Ugašen jeste jedan požar, i to privremeno. Pitanje je samo kada će izbiti novi, na nekom drugom mjestu. Jer, nažalost, ovo nije ni prvi ni posljednji put da će neko biti primoran donijeti kantu benzina pred Vladu da bi ostvario svoja prava. Očekivat će nas još mnogo protesta u Sarajevu i stotine ljudi koji će upoznati svaki pedalj pločnika u blizini Alipašine broj 41.

I za njih će čovjek na čelu Vlade FBiH, premijer Fadil Novalić reći da su mali štrajkovi, malog intenziteta, skoro nevažni, da se, eto, jednostavno, nisu snašli na tržištu, kao što je rekao za brojne štrajkove tokom prošle godine.

Njemu su, valjda, nevažni jer nije doživio svoje „reforme koje daju rezultate“, nije ostao bez zarađenih plaća i doprinosa, bez krova nad glavom, bez firme u kojoj je ostavio život niti živi na minimalnoj plaći, ne moli Boga da se ne razboli jer nema novca za lijekove...

Ono što je vlasti važno je ne dozvoliti da budu imalo srezani naknade, davanja za telefone, službene aute i brojni drugi troškovi, kroz budžet. Ne prihvataju uštede od 7,5 miliona KM kojima bi se mogla otvoriti koja fabričica, ako se već ne žele ti novci dati penzionerima. Evo primjer iz Foče, gdje je Općina osigurala objekt, investitor 200.000 KM, a posao dobiva sto ljudi, sto porodica.

Ali Vlada i Novalić ne daju ni objekt, ni novac, ni posao.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.