KOMENTAR DANA

Evropska lokomotiva

Piše: Erol AVDOVIĆ

10.6.2018

Izbor Njemačke za novu nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nesumnjivo je još jedan dokaz i onog političkog, pored njenog globalnog ekonomskog značaja. Odavno se Njemačka smatra nezamjenjivim dodatkom bloku pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Rusiji i Kini, koja se, čak i bez prava veta, itekako pita o gorućim svjetskim pitanjima. 

I kad je o zapadnom Balkanu riječ, doprinos Berlina u UN-u, gdje se još šestomjesečno raspravlja o Bosni i Hercegovini, a svaka tri mjeseca i o Kosovu, naprosto je nezamjenjiv. Njemačka je politička lokomotiva cijelom regionu! Ona presudno pomaže da se savladaju nemale prepreke ka Evropskoj uniji. Njemački glas je jasan - Balkan ne smije više biti talac svoje prošlosti! 

To znači i da Srbija ne može u EU bez prihvatanja međunarodnog statusa Kosova, kao što je to uvjetovao i njemački ambasador u UN-u. Tako će se relaksirati i odnosi u BiH, gdje se, zbog mnogo čega, neopravdano kasni s reformama.

Dakako, ovaj izbor Njemačke pozdravljaju i Amerikanci. Bez obzira na to što se Trampova administracija trenutno mimoilazi s EU oko Pariskog dogovora o klimi, iranskog nuklearnog programa i oko trgovinskog “rata” tarifama, nema sumnje, njemački glas u UN-u bit će umnogome i američki.

Berlin je ovog vikenda odigrao i ključnu ulogu u očuvanju jedinstva Zapadnog bloka na Samitu G-7 najrazvijenijih zemalja svijeta. Kancelarka Angela Merkel intervenirala je da (samo)izolacija Amerike ne dobije dimenzije strateške fatalnosti. Insistirala je na tome kako je u G-7 “ove godine, manje stvari oko kojih se ne slažemo” nego ranije.

Nasuprot američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji smatra da bi Rusiju trebalo vratiti u G-7, stav Angele Merkel kristalno je jasan: Evropa i Amerika moraju ostati aktivno budne oko Rusije. Moraju se, dakle, uvažiti i utemeljene optužbe da se Moskva, koristeći se raznim sredstvima i metodama, umiješala u izborni proces na Zapadu.

Tu je, naravno, i agresivna ruska politika prema susjedima, uključujući i Balkan. Upravo zbog izborne godine u BiH, ta ruska opasnost i poziv Angele Merkel na dodatnu budnost morali bi se najozbiljnije shvatiti. I o tome će sigurno biti još riječi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.